Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam

Lokale Makers: Wooden Amsterdam

De lekkerste snoepjes, prachtige houten grachtenpanden, overheerlijke wijnen, mooie puzzels en houten poppetje; allemaal van lokale Amsterdamse makers. Maar hoe maken ze dat nou precies? En wat maakt hun producten nou zo bijzonder? In deze editie is het de beurt aan Chateau Amsterdam. Bekijk de video waarin je het maakproces van deze houten grachtenpanden ziet en lees het interview met oprichter Wieger Josemans over het begin van Wooden Amsterdam.

Olivier Kemme
Redacteur. Altijd op de hoogte van de laatste (theater)voorstellingen en groot liefhebber van sport en muziek.

Wooden Amsterdam

Video thumbnail

Van Slovenië naar Amsterdam

Lokale Makers | S2 | E5 | Wooden Amsterdam
Afbeelding van Krab Creative Agency

Wieger Josemans werkte als webdesigner toen zijn vader Hans in 2015 op de Trobla stuitte – een houten speaker, gemaakt van walnoot- of esdoornhout. Ze reisden naar Slovenië, waar de speakers vandaan kwamen, en zagen dat de makers maar al te goed wisten hoe een speaker gebouwd werd, maar niet hoe ze het vervolgens aan de man moesten brengen. Ruimte voor de expertise van Hans en Wieger. Hans trok langs winkels om de producten te verkopen, Wieger deed de rest. Bij terugkomst in Nederland schreef hij het gloednieuwe bedrijf in bij de KvK onder de naam Wooden Amsterdam en hij bouwde zelf de webshop. Op het platform werden naast de Trobla verschillende andere houten designproducten verkocht.

Van echte huizen naar houten grachtenpanden

Lokale Makers | S2 | E5 | Wooden Amsterdam
Afbeelding van Krab Creative Agency

Maar Wieger en Hans waren ook geïnspireerd door hun Sloveense collega’s: dingen van hout ontwerpen, dat leek ze wel wat. Het eurekamoment kwam toen Wieger uit het raam naar de huizen aan de overkant keek. Dat moest het worden, dat exacte huis, aan de Herengracht 420, van walnoothout. Met foto’s vanuit allerlei hoeken stapte hij naar een lokale houtbewerker, die het huis namaakte. Het grachtenhuisje was al snel het succesvolste product van Wooden. Andere huisjes volgden: Amstel 101, Keizersgracht 526 en Oude Turfmarkt 143. Stuk voor stuk iconische Amsterdamse grachtenpanden. En mocht je die huizen niet elke dag vanuit je raam zien, kun je de houten versies gelukkig gewoon halen bij de I amsterdam Store.

In de I amsterdam Store, dé Amsterdamse cadeauwinkel, krijgen de verhalen van lokale makers, zoals de producten van papabubble, een podium. Je vindt de Store aan de achterzijde van het Centraal Station in de IJ-hal.

Olivier Kemme
Redacteur. Altijd op de hoogte van de laatste (theater)voorstellingen en groot liefhebber van sport en muziek.