Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

De buurten van Amsterdam: Zuidoost

Zuidoost, de Bijlmer, de Bims. Hoe je het ook wil noemen, dit stukje Amsterdam staat voor gemoedelijkheid, samen leven en samen doen – en natuurlijk lekker eten. Het is dan ook de lievelingsbuurt van bewoner Marjorie, die er alleen weg zou gaan voor een wel héél goed aanbod.

Marjorie de Cunha is maatschappelijk ondernemer en woont al 30 jaar met veel plezier in stadsdeel Zuidoost, of zoals ze het zelf noemt: het dorp Zuidoost. Want iedereen kent iedereen. Kerken en moskeeën staan hier naast elkaar en de mensen leven mét elkaar. In deze video neemt ze ons mee langs haar favoriete plekjes.

Zuidoost: Marjorie - De buurten van Amsterdam | Uit in Amsterdam

Video thumbnail

Pleizier voor de Gein

Op zoek naar goede Surinaamse groentes? In Wisseloord in Gein zit de favoriete toko van Marjorie, die ze iedereen kan aanraden. Net als Sportcentrum Pleizier, een echt familiecentrum. Je kunt hier fitnessen of vechtsporten beoefenen in de grootste dojo van Amsterdam, maar je maakt er vooral deel uit van de hechte gemeenschap.

Wisseloord | Gaasperdam

Sportcentrum Pleizier | Wisseloordplein 4

Kom Gauw Terug naar Reigersbos

Een stukje verderop ligt Winkelcentrum Reigersbos, waar Marjorie vooral komt om lekker te eten bij Kon Esi Baka. In dit restaurant krijg je heerlijke en betaalbare gerechten uit de authentieke Surinaams-Creoolse keuken voorgeschoteld. Kon Esi Baka betekent ‘kom gauw terug’ in het Surinaams, en geloof Marjorie maar, dat zal je ook zeker doen!

Kon Esi Baka | Reigersbos 102a

Zonder pom geen feest

De Amsterdamse Poort, ook wel het shoppingwalhalla van de Bijlmer. Hier zitten de grote ketens en winkels, maar als je de Shopperhal inloopt, kom je wat kleinere ondernemers tegen. Bijvoorbeeld Islamitische Slagerij Al Fatah, winnaar van de lekkerste pom in Zuidoost. En zoals Marjorie altijd zegt: “zonder pom geen feest”. Gemberbiertje erbij, en het feest is compleet.

Amsterdamse Poort | Bijlmerplein

Islamitische Slagerij Al Fatah | Bijlmerplein 692H

Samen eten, dansen en leven

Zuidoost is een buurt van veel culturen, maar die komen allemaal samen in het culturele hart: het Bijlmer Parktheater. Hier gebeurt van alles op het gebied van dans, cultuur en theater. En het publiek is vaak zó leuk dat veel theaterproducties hier graag hun try-out doen. In ditzelfde park vindt elke zomer ook het Kwaku Summer Festival plaats. Mensen kijken er het hele jaar naar uit om weer vier weekenden lang te eten, drinken en dansen op fantastische muziek. Volgens Marjorie is het festival ook een goede weerspiegeling van de buurt, namelijk het samen zijn en vooral samen doen, op een gemoedelijke manier. Want in Zuidoost leeft men niet naast elkaar, maar mét elkaar.

Bijlmer Parktheater | Anton de Komplein 240

Kwaku Summer Festival | Nelson Mandelapark

Ontdek nog veel meer over Amsterdam Zuidoost!