Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Peacock at Petting Zoo de Bijlmerweide
Afbeelding van Koen Smilde

10 dingen om te doen in Bijlmer Oost

De Bijlmermeer werd in 1986 geopend als ‘de groene wijk van de toekomst'. Na een mindere periode van leegstand, de vliegramp in 1992 en sociale problemen is de wijk anno nu weer een plek waar je prima de paden op en de lanen in kunt trekken, met allerlei adresjes om te bezoeken. Benieuwd naar die adresjes? Hier komen ze.

De boom die alles zag

Afbeelding van @Irina Raiu

Op 4 oktober 1992 boort een vliegtuig zich in de flats Groeneveen en Kruitberg in de Bijlmer. Het gevolg: 43 doden en een enorme ravage. De belangrijkste ooggetuige? Een boom. De Grauwe abeel overleeft de ramp en ontwikkelt zich in de periode erna als natuurlijke ontmoetingsplek. Later wordt de boom het hart van herdenkingsmonument 'Het Groeiend Monument' en krijgt hij de naam: ‘De boom die alles zag’.

De boom die alles zag | Nellesteinpad 1104

Bijlmer Museum

In de collectieve ruimte van de flat Grubbehoeve huist sinds 2017 het Bijlmer Museum. In het museum maak je middels verschillende (tijdelijke) tentoonstellingen kennis met de turbulente geschiedenis van de Bijlmermeer. Of, zoals op de website van het museum zelf staat: met ‘de geschiedenis van een verguisd utopia’. Ook worden hier verschillende activiteiten georganiseerd voor en door bewoners om te werken aan een verbonden samenleving. 

Bijlmer Museum | Grubbehoeve 38

OurCampus

Chefs in the Margherita Tutta La Vita pizza kitchen
Afbeelding van Alex Cheuk

De meeste mensen zullen OurCampus kennen als dé perfecte en betaalbare plek voor studenten om te wonen, maar wist je dat je er ook prima terecht kunt voor snacks, een borrel en complete maaltijden gedurende de dag? Zo haal je bij Broodje Ben even snel een  broodje, strijk je bij Jacob’s Kitchen neer als je iets langer de tijd hebt voor borrel, lunch of diner, en biedt Margerita Tutta La Vita een Italiaanse kaart die vooral bekend staat om z’n pizza’s.

Our Campus | Dalsteindreef 6002

Bijlmerweide

Wie denkt aan de Bijlmer, denkt hoogstwaarschijnlijk aan veel flats én veel groen. Dat eerste, maar zeker ook dat laatste is een waarheid als een koe. Met als hoogtepunt de Blijmerweide, een groot stadspark met veel kleine bruggetjes en water. Wandelen, je hond uitlaten, fietsen of je kinderen laten ravotten in de (natuur)speeltuin: het kan er allemaal. Het park strekt vanaf de A9 (overkant Gaasperpark) tot aan het rangeerterrein achter metrostation Verrijn Stuartweg. Oftewel: méér dan genoeg hectares om te ontdekken.

Kinderboerderij de Bijlmerweide 

Peacock at Petting Zoo de Bijlmerweide
Afbeelding van Koen Smilde

Een wandeling door de Bijlmerweide kan goed gecombineerd worden met een bezoek aan de kinderboerderij. Behalve - uiteraard - de dieren, is één van de grootste trekpleisters van Kinderboerderij de Bijlmerweide, de uitgebreide speeltuin. In de kantine tik je na je bezoek verse scharreleieren op de kop, of eigen honing, of een ijsje. Koffie, thee of een frisje drinken kan er ook. Bij warm weer strijk je neer aan één van de picknicktafels op het buitenterras.

Kinderboerderij de Bijlmerweide | Provincialeweg 46-A

The New Face of the Bijlmer

Benieuwd hoe een utopie kon veranderen in een achterstandswijk, om vervolgens weer op te leven? Stadswandelkantoor organiseert wandelingen door heel Amsterdam, waaronder eentje in de Bijlmermeer. De contrasten in deze buurt zijn enorm. Nergens in Amsterdam vind je zulke uiteenlopende stedenbouwkundige visies bij elkaar. Hoogstandjes zijn het Station Bijlmer, en het gebouw van de Hogeschool voor Economische Studies. Interessant? De 2 uur durende tour 'The New Face of the Bijlmer' kost €18,50 per persoon.

Café Groenhoven 

Voor de buurt en dóór de buurt, zo kunnen we Café Groenhoven het best omschrijven. Het café is onderdeel van ‘Ons Collectief Groenhoven’, dat, naast woningen, ook bestaat uit collectieve ruimtes waar bewoners samenkomen. Het café is op maandag en dinsdag gesloten en op zaterdag alleen open op afspraak. Op de andere dagen kun je er in de avond terecht voor een 3-gangenmaaltijd (wel even reserveren), een biertje van de tap, een glas wijn of een warme kop thee. En natuurlijk voor een babbel met buurtbewoners.

Café Groenhoven | Groenhoven 650

Kleiklooster 

Bij een klooster denk je hoogstwaarschijnlijk aan een middeleeuws gebouw en monniken die er in stilte rondscharrelen. Dit Kleiklooster - gevestigd in een betonflat - is hier het tegenovergestelde van. De inwoners wijden zich aan een spiritueel en gastvrij leven in de Bijlmer en helpen de mensen om zich heen. Ook vind je in het Kleiklooster gastenkamers voor stadsgenoten die even op adem willen komen, en een Bierbrouwerij - je bent een klooster of je bent het niet - waar je speciaalbieren drinkt terwijl je uitkijkt op de brouwerij. Wel even een tafeltje reserveren.

Kleiklooster | Kleiburg 29A

Stichting Open Ateliers Zuidoost 

Afbeelding van @Irina Raiu

Stichting Open Ateliers Zuidoost biedt betaalbare werkruimte aan meer dan 60 creatieven en fungeert als centrum voor kunst en experiment in Zuidoost. Eens in de zoveel tijd - tijdens de Open Art Route - zwaaien alle kunstenaars de deuren van hun ateliers open, en mag je een kijkje achter de schermen komen nemen. Ook vinden er regelmatig tentoonstellingen plaats, en is het mogelijk om zelf een plekje tussen de andere creatieven te huren.

Lola Buitenpost 

In de schaduw van de, in 2009 gesloopte, flat Egeldonk, stond jarenlang kinderopvang Partou. Omdat er te weinig animo vanuit de omwonenden was, werd de crèche in 2015 gesloten. Tot de sloop - eind 2023 - wordt het gebouw nu dankbaar gebruikt om verschillende activiteiten in te organiseren. Van buurtontbijt tot bioscoopavond, en van piramide bouwen tot kickbox-vrijdag: Bij Lola Buitenpost valt altijd wel iets te beleven.

Lola Buitenpost | Egeldonk 50