Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

De buurten van Amsterdam: NDSM

Ruimte en verandering, dat is NDSM volgens Liedewij. In haar lievelingsbuurt van Amsterdam is zoveel te doen en te ontdekken dat ze er maar terug blijft komen. De plek die barst van de kunstenaarsateliers en eettentjes, en waar je altijd even zwaait naar cruiseschepen. Dit zijn haar favoriete spots op de NDSM-werf.

Liedewij Loorbach heeft jarenlang een kantoor gehad op de NDSM met haar duurzame plantenwebshop Sprinklr en is al zo’n 20 jaar regelmatig te vinden in dit kleine, levendige stukje Amsterdam. In deze video neemt ze ons mee naar de plekken die haar telkens terug doen komen.

NDSM: Liedewij - De buurten van Amsterdam | Uit in Amsterdam

Video thumbnail

Sexyland is verhuisd naar Noordwal 1 en is niet meer te vinden op het NDSM terrein.

Een bron van creativiteit

Voorheen werd de NDSM Loods gebruikt voor de scheepvaart, maar sinds 2001 – na jaren van leegstand – trokken steeds meer kunstenaars in deze loods en kregen zij hun eigen atelier. Loop eens naar binnen door de imposante deuren, bekijk een tijdelijke tentoonstelling boven in de ‘hangende’ zaal en struin langs de vele ateliers.

NDSM Loods | NDSM-Plein 85

Luchthappen

Naast een creatieve broedplaats is de NDSM-werf ook een ideaal terrein om even tot rust te komen onder het genot van lekkere hapjes en drankjes. Hotspots schieten hier als paddenstoelen uit de grond. De nieuwste toevoeging is restaurant IJver in de NDSM Loods, waar ook Liedewij nog niet was geweest. Vervolgens bezoek je aan het IJ bij de Haspel om je gerechten op te eten. Maar de mooiste plek blijft toch Pllek, want waar vind je nou nog zoveel ruimte en lucht in Amsterdam?

IJver | Scheepsbouwkade 72

Haspel | Ms. van Riemsdijkweg

Pllek | T.T. Nevaritaweg 59

Dansen en schieten

Je verwacht het misschien niet, maar op de NDSM-werf zit ook een heuse arcadehal. Bij Blast Galaxy betaal je alleen entree (€12,50) en kun je vervolgens zo lang doorspelen als je wil. Liedewij gaat meteen op zoek naar de dansmachine en gooit al haar agressie eruit bij een schietspel, maar er is voor ieder wat wils. Voor een korte rustpauze hoef je het pand niet te verlaten, want er is ook heerlijk Thais eten te verkrijgen.

Blast Galaxy | Mt. Lincolnweg 17