Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Pllek café-restaurant terrace
Afbeelding van Pllek

Compleet dagje uit op NDSM

Nergens is de beweging van de stad zo voelbaar als op de NDSM. De restanten van deze voormalige scheepswerf zijn nog volop aanwezig, maar indrukwekkende kunstinitiatieven, horeca en festivals brengen leven op de werf. Met dit overzicht pak je het allemaal mee in een volle dag NDSM.

Ontspannen wakker worden

IJ kantine restaurant terrace at NDSM wharf
Afbeelding van IJ-kantine

Omdat het leven op de werf tegenwoordig wat later begint dan vroeger, kun je het beste wakker worden aan het water. Het uitzicht op het centrum, de voorbijvarende bootjes en de wind in je haren maken ontwaken een verademing. Bij IJ-kantine en Brooklyn kun je al vroeg terecht voor goede koffie en een gezond ontbijt/brunch. Loop daarna naar de wal en laat de drukte van de stad aan je voorbij varen.

NDSM ontwaakt

Rond het middaguur ontwaakt ook de NDSM uit zijn roes en komt de buurt tot leven. Restaurants openen hun deuren en terrassen, kleine en grote evenementen gaan van start en de neergestreken kunstenaars openen hun exposities. In die laatste categorie valt ook STRAAT: het museum voor graffiti en street art. In de enorme scheepsloods krijgen meer dan honderd bijzondere kunstwerken letterlijk de ruimte die ze verdienen. Bovendien zijn de werken voorzien van context en verhalen van de kunstenaars zelf, waar op straat geen mogelijkheid voor is. Om de hoek van STRAAT bevindt zich Nieuw Dakota, een tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst, met veelvuldig wisselende expo’s.

Tijd voor wat lekkers

Voor een zoete hap or een uitgebreide lunch zijn er genoeg heerlijke opties te vinden. Breng een bezoekje aan Kometen Brood & Café voor een bakje koffie en belegde broodjes terwijl je toekijkt naar alle processen die doorgelopen worden in de open bakkerij. Voor een uitgebreide brunch kun je naar Brunchdale: een huiselijke restaurant met diverse unieke zitplekken. Kies voor de klassieke eggs benedict of probeer de vegan kimchi tosti.

Talloze festivals

Als je je bezoek aan het NDSM-terrein goed gepland hebt, kun je er vanaf de middag een festival meepikken. Het festivalprogramma is net zo uiteenlopend als de werf zelf. Muziekfestivals DGTL, Pleinvrees en De Zon vinden hier plaats. Foodtrucks komen geregeld binnen rollen voor grote evenementen, kunstfestival Over het IJ wordt hier jaarlijks georganiseerd en 1 keer per maand (of 2, in de zomer) kun je terecht op Europa’s grootste vlooienmarkt in de IJ-hallen. Houd dus goed de festivalagenda in de gaten.

Een hapje en een dansje

Voor het diner schuiven we aan bij één van de vele restaurants die op de NDSM-werf hun thuis hebben gevonden. Pllek heeft een fantastisch terras aan het stadsstrand en alles op het menu is zo duurzaam mogelijk verkregen. Kebec serveert goddelijke Romeinse pizza’s die per ‘slice’ verkocht worden. Aan de oostzijde van de werf vind je Noorderlicht, waar het ook gezellig wordt in de avonduren. Live muziek, clubavonden en andere optredens zorgen geregeld voor een avondvullend programma.

Origineel overnachten

The NDSM wharf in Amsterdam Noord is a rugged, adventurous, and iconic area on the IJ. The free character, the post-industrial buildings, and the creative atmosphere form the backdrop where culture, self-organization, and urban development come together
Afbeelding van Koen Smilde

Ben je na al dat eten en dansen te moe om naar huis te gaan, overweeg dan een overnachting op het terrein. Slaapboten Botel en Kapitein Anna bieden een bed op het water. Het Faralda Crane Hotel gaat nog een stapje verder: in de iconische bouwkraan zijn 3 superdeluxe suites met zelfs een hottub op de bovenste verdieping, onder de Amsterdamse sterrenhemel.

In het NDSM-gebied kun je een maand na je vorige bezoek alweer nieuwe initiatieven en hotspots tegenkomen. Reden genoeg om snel weer te gaan.