Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

De buurten van Amsterdam: De Plantage

“Waar het groen begint, daar begint de Plantagebuurt.” Dat zijn de wijze woorden van Djoeke Geijs, onze gids in deze culturele stadstuin. Ze laat ons de plekken zien waar ze graag haar koffie drinkt, waar ze naar de film gaat, in welk park ze ultiem relaxt in de zomer, en meer!

Djoeke Geijs is eigenaar van cultureel productiebedrijf Snode Plannen en woont al acht jaar in haar favoriete buurt van Amsterdam: De Plantage. Hier is altijd wel iets te doen, en dat op zo’n klein oppervlak! Musea, bars, koffietentjes, restaurants… Djoeke neemt ons mee naar de leukste plekken.

De Plantage: Djoeke - De buurten van Amsterdam | Uit in Amsterdam

Video thumbnail

Tafelend de dag door

In de Plantage hoef je absoluut niet te verhongeren. Rond lunchtijd raadt Djoeke een heerlijk broodje met mozzarella en parmaham aan van Sagra Food & Wine, waar je ook olijfolie van hun eigen olijfvelden kunt kopen en natuurlijk goede wijn. Haar favoriete restaurant voor een avondje uit is Entrepot. Heerlijk eten, goede service en lekkere wijnen – en dat allemaal voor een betaalbare prijs. In de zomer is het Artisplein ook een goede keuze. Hier is een openbaar terras waar je lekker kunt borrelen met je eigen snacks en drankjes, geheel tussen de fonteinen en flamingo’s.

Sagra Food & Wine | Plantage Kerklaan 24hs

Restaurant Entrepot | Entrepotdok 8

Artisplein | Plantage Middenlaan 

De groene kern van de buurt

Over Artis gesproken, deze dierentuin mag je echt niet missen bij een bezoekje aan De Plantage. Djoeke noemt het de ‘groene kern van de buurt’ en daar heeft ze volledig gelijk in. Nog meer groen vind je in het Plantage Park. Regelmatig worden hier tai chi lessen gegeven en in de zomer ligt het er vol met studenten en bezoekers die genieten van het uitzicht op de kas van de botanische tuin en de vele langsvarende bootjes.

Artis, Plantage Kerklaan 38-40

Plantage Park | Plantage Muidergracht 3 

Biertje, boekje, filmpje

Ook voor je portie entertainment ben je in de Plantage aan het juiste adres. In de Roetersstraat vind je Kriterion, een bioscoop die volledig wordt gerund door studenten. Djoeke komt hier voor het huiskamergevoel, en natuurlijk een lekker biertje en een goede film.

Filmtheater Kriterion | Roetersstraat 170