Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam

Van de hoofdstad naar de hofstad

Vorige week bracht de Metropool Amsterdam Club, onder leiding van Sofyan Mbarki, Wethouder Economische Zaken, Sport, MBO, Jongerenwerk en Aanpak Binnenstad, een bezoek aan Den Haag. Hier kreeg de MAC (het netwerk van overheid, bedrijfsleven, creatievelingen, kennisinstellingen en de culturele iconen) een kijkje achter de schermen van onze regeringsstad.

Een greep uit de hoogtepunten:

Een ontvangst bij het Nationaal Archief door Afelonne Doek, algemeen directeur en rijksarchivaris. Een instituut dat zich dagelijks inzet voor het recht op informatie voor alle burgers. Hier deelde Eva den Dunnen-Heijblom, directeur-generaal Digitalisering en Overheidsorganisatie, inzichten over de uitdagingen waar de overheid voor staat op gebied van digitalisering. Hoe kan de overheid waarde gedreven en mensgericht de digitale transitie in goede banen leiden? En hoe gaat de overheid om met de razendsnelle opkomst van AI?

Een bezoek en rondleiding aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal, met een warm welkom van Hülya Kat, lid van de Tweede Kamer.

Burgemeester Den Haag, Jan van Zanen en Marco Esser, directeur van The Hague & Partners, ontvingen de delegatie tijdens een heerlijke lunch en brachten ons op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van economie, de identiteit van de stad en gebiedsontwikkeling.

We kregen vervolgens presentaties van Peter Smink, directeur-generaal van de Belastingdienst over het Ministerie van Financiën, dat zich bezighoudt met de financiën van het land: de begroting, de belastingen en de staatskas. Zij krijgen jaarlijks 10 miljoen aangiften van inkomstenbelastingen binnen en versturen 160 miljoen brieven. Ook zij staan hierin voor grote uitdagingen in hun digitale transitie.

Stan Kaatee, directeur-generaal Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ging in op de politieke actualiteit, gaf inzicht in hoe een kabinetsformatie tot stand komt en sprak over de verschillen en overeenkomsten tussen werken in Amsterdam en Den Haag.

De dag werd afgesloten met een rondleiding en een borrel bij het Mauritshuis, dank aan de directie Martine Gosselink en Arnoud van Dommele voor de ontvangst.

Oo Oo Den Haag, wat ben je toch een prachtige stad achter de duinen!


Deze dag werd georganiseerd door amsterdam&partners met de toegewijde steun van vele contacten in Den Haag. Dank aan de Gemeente Den Haag en The Hague & Partners!