Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Wandelroute over Rembrandt van Rijn

Op deze route kom je langs punten die belangrijk waren voor de kunstenaar. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan zijn laatste woonhuis, plekken waar hij beroemde stukken schilderde en kerken die van grote waarde voor hem waren. Als kers op de taart kun je De Nachtwacht bewonderen in het Rijksmuseum.

1. Amsterdam Centraal Station

Start je route bij Amsterdam Centraal Station. Deze route brengt je langs veel van de punten die voor Rembrandt van belang waren tijdens zijn leven. Sommige punten zijn zelfs na zijn overlijden nog sterk verbonden aan hem en zijn kunst. Niet alleen Amsterdam zit vol parels, ook in Leiden en Den Haag vind je zulke plekken. Denk bijvoorbeeld aan de Lakenhal en het Mauritshuis, die beiden zeker een bezoekje waard zijn.

2. Oude Kerk

Oude kerk square in De Wallen Red Light District
Afbeelding van Lars van den Brink

Hier ging Rembrandt in ondertrouw met Saskia, later werd zij hier begraven. Deze kerk is het oudste gebouw in Amsterdam, waar Rembrandt een bijzondere band mee had. Hier zijn hij en Saskia van Uylenburgh in ondertrouw gegaan, liet hij bijna al zijn kinderen dopen en ligt Saskia hier begraven. Hij was dan ook een fervent bezoeker van de Oude Kerk.

  • Oude Kerk | Oudekerksplein 23

3. De Waag

De Waag begon als stadspoort, werd later o.a. een gildehuis en anatomisch theater. In de tijd dat De Waag een anatomisch theater was - een plek waar anatomische lessen werden gegeven - schilderde Rembrandt hier De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp. Op dit schilderij wordt de ontleding van een lijk in De Waag weergegeven. Tegenwoordig kun je er prima een kopje koffie drinken. De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp hangt nu in het Mauritshuis in Den Haag.

  • De Waag | Nieuwmarkt 4

4. Trippenhuis

In dit huis woonden de broeders Trip. Rembrandt schilderde omstreeks 1661 hun ouders. Dit paleisachtige gebouw uit omstreeks 1661 is vernoemd naar de eerste bewoners van het pand, Louis en Hendrick Trip. Rembrandt schilderde, ook rond 1661, hun ouders. Tot 1885 hing De Nachtwacht hier, daarna werd het verplaatst naar waar je het tegenwoordig kunt bewonderen: Het Rijksmuseum.

5. Zuiderkerk

Rembrandt en Saskia begroeven hier 3 kinderen. Het eerste kind van Rembrandt en Saskia werd nog geen 3 maanden oud. Op 15 februari 1636 werd Rombertus begraven in de Zuiderkerk. Later zouden ze hier nog 2 kinderen moeten begraven. Het 4e kind, Titus, is het enige kind dat niet vroegtijdig stierf. Hij werd op 22 september 1641 gedoopt in de Zuiderkerk.

  • Zuiderkerk | Zuiderkerkhof 72

6. Museum Het Rembrandthuis

Dit is het dure woonhuis waar Rembrandt tussen 1639 en 1658 woonde. Aan de hand van een inventarislijst uit de 17e-eeuw is Rembrandt's huis zorgvuldig heringericht, met allerlei meubels, kunst en voorwerpen uit die tijd. Wanneer je hier binnenstapt, waan je je in het jaar 1600. Bezoek zijn atelier, de oude keuken en woonkamer. Je vindt hier een bijna complete collectie etsen van Rembrandt, en het werk van kunstenaars die zich hebben laten inspireren door Rembrandt.

  • Museum Het Rembrandthuis | Jodenbreestraat 4

7. Blauwbrug

Canal with a view of the Blauwbrug Rembrandt
Afbeelding van Koen Smilde

Rembrandt heeft vanaf deze brug het hart van de stad getekend: de Amstel. In 1674 tekende Rembrandt vanaf deze brug De Amstel van de Blauwbrug af gezien. Het speciale aan dat kunstwerk is dat Rembrandt kostbaar perkament gebruikte. Als je op precies de juiste plek staat, heb je misschien wel hetzelfde uitzicht als Rembrandt, zoveel jaren geleden.

8. Rembrandtmonument

Op het plein kun je een foto maken met Rembrandt zelf. Het standbeeld, maar toch. Midden op het Rembrandtplein vind je een groep standbeelden, De Nachtwacht. Op een sokkel, achter de groep standbeelden staat een standbeeld van Rembrandt zelf. Rondom het plein vind je allerlei cafés en restaurants om een hapje te eten.

  • Rembrandtmonument | Rembrandtplein 28

9. Het huis van de familie Six

In 1654 maakte Rembrandt een schilderij van Jan Six: de familie bezit het nog steeds. Het portret van Jan Six wordt geschouwd als een van de mooiste portretten uit de 17e-eeuw. Jan Six was een regent en schrijver, die goede vrienden was met Rembrandt en de dichter Joost van den Vondel. Dit is het huis van de familie Six.

  • Huis van de familie Six | Herengracht 495

10. Stadsarchief Amsterdam - de Bazel

Stadsarchief city archives de bazel building
Afbeelding van Dorain Kransberg

Hier worden officiële akten en documenten - o.a. van Rembrandt - bewaard. Het Stadsarchief heeft verschillende interessante documenten die met Rembrandt te maken hebben.

  • Stadsarchief Amsterdam - de Bazel | Vijzelstraat 32

11. De Staalmeesters

The Episcopal church
Afbeelding van Koen Smilde

In dit huis werkten de staalmeesters van het gelijknamige schilderij van Rembrandt. Dit huis is een voornaam voorbeeld van een huis uit de 17e-eeuw. Rembrandt's schilderij De Staalmeesters beeldt de staalmeesters af in dit huis. In het schilderij zijn ze aan het werk: ze bestuderen de kwaliteit van de stoffen die hun leveranciers geleverd hadden.

12. NH Collection Doelen

Vroeger stond hier het 'clubhuis' van de schutterij van De Nachtwacht. Voordat het schilderij De Nachtwacht verhuisde naar het Paleis op de Dam in 1715 hing het hier. Dit was tevens de plek waar het oude 'clubhuis' van de mannen van de nachtwacht gevestigd was en waar Rembrandt het schilderij schilderde.

13. Nieuwezijds Voorburgwal

Op deze plek tekende Rembrandt Gezicht op de Nieuwezijds Voorburgwal. Omstreeks 1647 tekende Rembrandt hier dit schilderij. Met een klein beetje geluk en talent zie je precies datzelfde magische beeld dat Rembrandt gezien moet hebben en maak je zelf net zo'n meesterwerk.

14. Het Koninklijk Paleis

People wandering through the Royal Palace at Dam Square. Koninklijk Paleis op de Dam
Afbeelding van Koen Smilde

Rembrandt schilderde hier zijn grootste werk: Claudius Civilis. De samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis is zonder twijfel het grootste schilderij dat Rembrandt heeft gemaakt. Het is 5,5 bij 5,5 meter, maar werd verkleind, waarschijnlijk zodat Rembrandt het beter kon verkopen. Het huidige doek toont slechts een kwart van het originele formaat. Het hing een tijd in Paleis op de Dam, nu in het Nationalmuseum in Stockholm.

15. Museumhuis Bartolotti

Frederik Rihel, van wie Rembrandt een imposant ruiterportret maakte, werkte hier. Vroeger was dit een van de grootste koopmanshuizen in de stad. Frederik Rihel, door Rembrandt afgebeeld op een imposant ruitersportret, werkte hier. Tegenwoordig is het een museum, geheel in ouderwetse stijl ingericht. Als je een rondje door het museum loopt, krijg je zo het gevoel dat je terug in de tijd bent gegaan.

  • Museumhuis Bartolotti | Herengracht 170

16. Westerkerk

Rembrandt en zijn vrouw Hendrickje zijn hier begraven. Hendrickje Stoffels was het kamermeisje van Rembrandt rond 1660. Ze zijn nooit getrouwd, maar Hendrickje werd wel geaccepteerd als zijn vrouw. Met haar kreeg hij een dochter, Cornelia. In 1664 overleed Hendrickje en heeft hij haar hier begraven. Ook Rembrandt zelf is hier begraven. 

17. Laatste woonhuis van Rembrandt van Rijn

Dit is het laatste huis waar Rembrandt heeft gewoond. Van 1639 tot 1658 woonde en werkte Rembrandt in zijn huis aan de Jodenbreestraat, tegenwoordig Museum Het Rembrandthuis. In 1658 moest hij het huis verkopen, door geldproblemen. Rembrandt verhuisde toen met Hendrickje Stoffels, zijn zoon Titus en dochter Cornelia naar dit huis. Hier opende Rembrandt een kunsthandel, zodat hij toch nog wat geld verdiende.

18. Rijksmuseum

De belangrijkste collectie van Rembrandt hangt in het Rijksmuseum, o.a. De Nachtwacht. Veel grote, beroemde werken van Rembrandt zijn in het Rijksmuseum te bewonderen. Misschien wel de meest beroemde heeft een imposante, centrale plek gekregen en trekt jaarlijks vele bewonderaars. Naast De Nachtwacht vind je hier ook meerdere portret schilderijen en andere indrukwekkende kunststukken.

  • Rijksmuseum | Museumstraat 1