Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
A person with a person in a wheelchair admiring the Van Gogh Museum at a sunny Museumplein.
Afbeelding van Jan de Ridder

Toegankelijkheid: deze musea blinken erin uit

Veel musea in Amsterdam hebben in de afgelopen jaren al veel op poten gezet wat betreft toegankelijkheid, maar dit zijn de toppers.

Suzanne Boer
Redacteur Uitagenda. Woont in Noord en weet precies wat er speelt in Amsterdam, vooral op het gebied van theater en muziek.

Van Gogh Museum

Naast een toegankelijkheidsplattegrond, veel voorzieningen voor mensen met een beperking en duidelijke informatie op de website, heeft het Van Gogh een programma voor mensen die blind of slechtziend zijn. In het interactieve Van Gogh op gevoel zit onder andere een 3D-replica van het schilderij Zonnebloemen, waar je Van Goghs verftoets kunt voelen en de zonnebloemen kunt ruiken.

Van Eesteren Museum

Inside the Van Eesteren Museum exhibition
Afbeelding van Luuk Kramer

Het Van Eesteren Museum heeft uitgebreide informatie over toegankelijkheid op de website staan. Top, voor een klein museum als deze. Het museum is gelijkvloers en is daardoor goed toegankelijk. De vaste en tijdelijke tentoonstellingen in het paviljoen worden zo opgesteld, dat bezoekers in een rolstoel, met een rollator of blindengeleidestok, overal langs kunnen. Per rolstoelgebruiker heeft één begeleider gratis toegang. Hulphonden mogen ook mee.

Verzetsmuseum

Afbeelding van Marie-Charlotte Pezé

Het Verzetsmuseum is helemaal gelijkvloers en dus goed toegankelijk. Alle informatie is er in 3 talen: Nederlands (geschreven tekst en audio), Nederlandse Gebarentaal (video met ondertiteling) en Engels (geschreven tekst en audio). Door geleidelijnen en vloermarkeringen is het museum voor blinden en slechtzienden zelfstandig toegankelijk. Een hulphond is welkom en een eventuele begeleider heeft gratis entree.

Rijksmuseum

Navigatie app in Rijksmuseum

Video thumbnail

Het Rijks doet het goed: van liften en rolstoelbanen en van toegankelijkheidsplattegronden tot een boek (Rijksmuseum: Toegankelijkheid zonder Grenzen), dit museum heeft het allemaal. Er is sinds 2017 zelfs een manager toegankelijkheid, die kennis verzamelt en deelt en er mede voor zorgt dat het museum stukje bij beetje echt toegankelijk wordt voor iedereen. Je kunt nu ook gebruik maken van de nieuwe app waarmee je zelfstandig kunt navigeren binnen het museum zodat iedereen zelfstandig en veilig door het gebouw kan bewegen. Ook worden er geregeld speciale toegankelijke programma's en rondleidingen aangeboden zoals prikkelarme avondopenstelling en rondleidingen in gebarentaal.

Allard Pierson

Allard Pierson museum met bezoekers
Afbeelding van Victor Wennekes

Het museum biedt diverse toegankelijkheidsvoorzieningen, waaronder een lift die toegang biedt tot alle verdiepingen, rolstoelvriendelijke kluisjes en toiletten. Hulphonden zijn van harte welkom in het museum. Voor bezoekers die gebruikmaken van het openbaar vervoer, bevinden metro- en tramhaltes zich direct buiten het museum. Rolstoeltoegankelijke parkeerplaatsen op het terrein kunnen tot één dag van tevoren worden gereserveerd door te bellen naar +31 20 525 2556.

Het Wereldmuseum Amsterdam

Tropenmuseum main hall of museum
Afbeelding van Rob van Esch

Het Wereldmuseum Amsterdam, gelegen in een prachtig gebouw in Amsterdam-Oost, is gemakkelijk bereikbaar via het openbaar vervoer. Het museum nodigt bezoekers uit om de diversiteit van onze wereld te ontdekken door middel van boeiende tentoonstellingen over liefde, rouw en viering, die onze gedeelde menselijkheid benadrukken.

Voor bezoekers die met de auto komen, biedt het museum 2 toegankelijke parkeerplaatsen bij het naastgelegen het KIT Hotel (gesloten i.v.m. verbouwing). Het museum is rolstoelvriendelijk, zonder drempels bij de ingang en met lifttoegang naar alle tentoonstellingsverdiepingen. Indien nodig kunnen bezoekers handmatige rolstoelen lenen, en hulphonden zijn welkom. Gratis begeleidingstickets zijn beschikbaar voor mensen die assistentie nodig hebben. Voor mensen met een visuele beperking biedt het museum een interactief programma, en voor mensen die doof of slechthorend zijn, zijn er programma's in Nederlandse gebarentaal of Internationale Gebarentaal. Het museumrestaurant van het KIT is drempelloos toegankelijk vanuit het museum, hoewel de toegangsdeur handmatig moet worden geopend. Helaas is het niet mogelijk om het museum met een scootmobiel te bezoeken.

Stedelijk Museum

Stedelijk Museum permanent collection
Afbeelding van Gert-Jan van Rooij

Het Stedelijk Museum heeft het net als het Rijks goed op orde. Er zijn veel voorzieningen zoals liften, video’s en tours in gebarentaal (eens per maand met een gids). Bijzonder: voor mensen met dementie en hun dierbaren heeft het Stedelijk het Onvergetelijk-programma. Een speciale rondleiding waarin de kunst in het museum gebruikt wordt als aanleiding om betekenisvolle gesprekken met elkaar te voeren. Ook zijn er prikkelarme bezoekuren, voor mensen met bijvoorbeeld niet-aangeboren hersenletsel, burn-out, autisme of ziekte. Een hulphond is welkom en een eventuele begeleider heeft gratis entree.

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

Ons' Lieve Heer op Solder our lord in the attic museum, Oudezijds Voorburgwal.
Afbeelding van Arjan Bronkhorst

Je verwacht het niet bij een museum in een eeuwenoud grachtenpand met veel trappen, maar Ons’ Lieve Heer op Solder heeft veel gedaan aan toegankelijkheid. Het museumcafé, de museumwinkel en de tijdelijke tentoonstellingsruimte bevinden zich in het entreegebouw en zijn bereikbaar met een lift. Met de speciale audiotour Samen zie je meer kan een bezoekers die blind of slechtziend is samen met een begeleider door het museum lopen en luisteren, ruiken en aanraken. Kun je geen trappen lopen, dan is er de CoVisit-tour: je begeleider loopt door het museum en via je smartphone ben je met elkaar verbonden en volg je via audio en video dezelfde route.

Eye Filmmuseum

Eye Filmmuseum - film museum and cinema.
Afbeelding van Ruben Hanssen

Eye, zowel het museumgedeelte als de filmzalen, is toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met een andere beperking. Je kunt naar binnen via de personeelsingang, wel even aanbellen. Alle verdiepingen zijn per lift bereikbaar en in de filmzalen van Eye zijn altijd twee plaatsen gereserveerd voor rolstoelen. Je kunt ook een rolstoel of rollator reserveren. Op aanvraag zijn er rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal en iedere derde zondag van de maand is er om 15:15 een gratis instaprondleiding in NGT door de tijdelijke tentoonstelling. Tijdens sommige (premiere)films kun je met de Earcatch-app audiodescriptie zien en via de Subcatch-app wordt ondertiteld wat je niet hoort.

NEMO

Om de bezoekersbeleving voor iedereen toegankelijker te maken heeft NEMO aanpassingen in het hele museum toegepast. Voor bezoekers met een visuele beperking is er nu met een app beschikbaar waarmee je door het hele gebouw zelfstandig kunt navigeren. Verder is in het museum ook de verlichting opnieuw afgesteld, zijn de kleurcontrasten groter, en zijn alle teksten in een toegankelijke font aangepast. Naast deze nieuwe aanpassingen, biedt NEMO al toegankelijkheid voor rolstoelen, rollators en scootmobielen (behalve op het dakplein), mag een begeleider gratis mee en zijn de medewerkers opgeleid om bezoekers met een visuele beperking te ontvangen. 

Suzanne Boer
Redacteur Uitagenda. Woont in Noord en weet precies wat er speelt in Amsterdam, vooral op het gebied van theater en muziek.