Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
Image alt

Tips voor Queer & Pride

Het thema van Pride is dit jaar ’My Gender, My Pride’. Hiermee maakt Pride de switch van ‘mogen houden van wie we willen’ naar ‘mogen zijn hoe we ons voelen’. Je leert alles over dit thema en de onderwerpen die ermee te maken hebben bij deze tentoonstellingen, lezingen en activiteiten. 

Pride Walk

A crowd of people marching with a pride flag.
Afbeelding van Jan de Ridder

Ieder jaar is het de aftrap van Pride Week: de Pride Walk. Een jaarlijkse demonstratie voor gelijke rechten voor de wereldwijde regenboogcommunity. Om 12:30 begint de Pride Walk met een demonstratie, waarna vanaf 13:00 vanaf de Dam in een optocht door de stad wordt gelopen.

Pride Walk | De Dam | Zaterdag 22 juli

Portretten en verhalen van de oudere generatie

Dankzij de emancipatie van de eerste generatie die openlijk uitkwam voor hun geaardheid, heeft de huidige lhbtiq+-gemeenschap een vrijheid die allesbehalve vanzelfsprekend is en die actief moet worden onderhouden. Fotograaf en kunstenaar Ernst Coppejans maakte in samenwerking met Stichting Open Mind een multimediale tentoonstelling met persoonlijke portretten en verhalen van die eerste open generatie.

Portretten en verhalen van de oudere generatie LHBTI's | Museumplein | 30 juli t/m 7 augustus

Pride University

Tijdens Pride geven A.S.V Gay, Inholland, VU, HvA en UvA masterclasses over onderwerpen die te maken hebben met het Pride-thema van dit jaar. Denk aan de complexiteit van intersectionaliteit, pink washing, hoe bedrijven inclusiever kunnen communiceren en waarom het werk van Shakespeare al behoorlijk queer was.

Pride University | Wibautstraat 129 | 1 t/m 5 augustus

The LGBT Gay History Tour of Amsterdam

Aerial view of the Homomonument (Gay monument).
Afbeelding van Henri Blommers

Gids Henk neemt je 2 uur lang mee door de stad om je over de geschiedenis van lhbtiq+ in Amsterdam te vertellen. Tijdens de wandeling komen vragen aan bod als hoe werd Amsterdam de eerste stad ter wereld met een homomonument en hoe kwam het homohuwelijk tot stand? Na de tour weet je alles over 400 jaar lhbtiq+ in Amsterdam.

The LGBT Gay History Tour of Amsterdam | Homomonument | 3 t/m 6 augustus

Waargebeurde verhalen vertelavond

Bij Mezrab vertellen mensen uit de lhbtiq+-community waargebeurde verhalen over hun geaardheid en/of levenservaring. Soms zijn het ontroerende verhalen, soms hilarisch, maar bovenal zijn alle verhalen waargebeurd. De sprekers komen uit landen van over de wereld. Zo hoor je niet alleen verhalen van mensen uit de lhbtiq+-community in Nederland, maar ook uit landen als Iran, Ierland en Oeganda.

Waargebeurde verhalen vertelavond | Mezrab | 3 augustus