Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Spectators watching the Queer Walk 2023.
Afbeelding van Jan de Ridder

Queer & Pride-feitjes die iedereen zou moeten weten

Elk jaar kleurt de stad weer rood-oranje-geel-groen-blauw-paars tijdens Queer & Pride Amsterdam. Natuurlijk een moment om te vieren, maar ook om je te verdiepen in de reden waarom Queer & Pride bestaat.

De eerste Pride was een protestmars

De allereerste 'Gay Pride' werd gehouden in New York in 1970 en was een demonstratie naar aanleiding van de Stonewall rellen, die op 28 juni 1969 plaatsvonden in de wijk Greenwich Village. Toen na jaren van treiteringen en geweldpleging door de politie de beroemde homokroeg The Stonewall Inn met harde hand werd ontruimd, was voor de bezoekers de maat vol. Homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en vooral de travestieten besloten terug te vechten. De rellen worden gezien als het startsein van de hedendaagse emancipatiebeweging voor lhbtiq+-rechten.

Queer & Pride Amsterdam begon als een cadeautje

In onze eigen stad ontstond gelijktijdig een ander event: Roze Zaterdag. In 1994 viel die samen met EuroPride, die steeds in een andere stad werd gehouden. Reden voor ondernemers uit de lhbtiq+-horeca om in 1996 voor het eerst de Amsterdam Gay Pride te organiseren, als ‘cadeautje’ voor de stad en om de vrijheid en diversiteit te vieren. In tegenstelling tot andere steden kozen ze in Amsterdam voor een parade over het water in plaats van over het asfalt. De Canal Parade was geboren.

Er is méér dan alleen de Canal Parade

Natuurlijk is die prachtige stoet door de grachten het feestelijke hoogtepunt, maar er is meer te doen tijdens Pride Amsterdam. Zoals de Pride Walk, een manifestatie over solidariteit en emancipatie, die eindigt bij het openluchttheater in het Vondelpark. Verder zijn er op allerlei plekken lezingen, sporttoernooien, concerten, expo’s en natuurlijk heel veel borrels en feestjes. Wij hebben de leukste activiteiten verzameld om te doen tijdens Pride, maar ook feestjes die je niet wil missen. Op pride.amsterdam staat het hele programma.

Queer & Pride is voor iedereen

Dit jaar slaan Queer Amsterdam en Stichting Pride Amsterdam de handen ineen. Zo is de eerste Queer & Pride Amsterdam geboren. Beide organisaties nemen een deel van het programma voor hun rekening. 22 t/m 28 juli is dat Queer Amsterdam en van 1 t/m 6 augustus is het de beurt aan Pride Amsterdam. De afgelopen jaren is bij een deel van de gemeenschap behoefte ontstaan om de Pride op onderdelen aan te passen. Zo is meer aandacht nodig voor verschillende groepen die extra moeten strijden voor vertegenwoordiging, erkenning, emancipatie en veiligheid. Al 27 jaar speelt de Pride een belangrijke rol in de emancipatie van de lhbtiq+-gemeenschap. Het staat voor ‘zijn wie je bent en houden van wie je wilt’. Daarin verandert niets. Maar hoe je betekenis en invulling geeft aan het evenement, dat is voor iedereen weer anders.