Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
Image alt

Queer & Pride-feitjes die iedereen zou moeten weten

Elk jaar kleurt de stad weer rood-oranje-geel-groen-blauw-paars tijdens Pride Amsterdam. Natuurlijk een moment om te vieren, maar ook om je te verdiepen in de reden waarom Queer & Pride bestaat.

De eerste Pride was een protestmars

De allereerste 'Gay Pride' werd gehouden in New York in 1970 en was een demonstratie naar aanleiding van de Stonewall rellen, die op 28 juni 1969 plaatsvonden in de wijk Greenwich Village. Toen na jaren van treiteringen en geweldpleging door de politie de beroemde homokroeg The Stonewall Inn met harde hand werd ontruimd, was voor de bezoekers de maat vol. Homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en vooral de travestieten besloten terug te vechten. De rellen worden gezien als het startsein van de hedendaagse emancipatiebeweging voor lhbtiq+-rechten.

Queer & Pride Amsterdam begon als een cadeautje

A crowd of people on the streets and in a boat with flags and signs - Pride Canal Parade
Afbeelding van Jan de Ridder

In onze eigen stad ontstond gelijktijdig een ander event: Roze Zaterdag. In 1994 viel die samen met EuroPride, die steeds in een andere stad werd gehouden. Reden voor ondernemers uit de gay horeca om in 1996 voor het eerst de Amsterdam Gay Pride te organiseren, als ‘cadeautje’ voor de stad en om de vrijheid en diversiteit te vieren. In tegenstelling tot andere steden kozen ze in Amsterdam voor een parade over het water in plaats van over het asfalt. De Canal Parade was geboren.

Er is méér dan alleen de Canal Parade

A crowd of people marching with a pride flag.
Afbeelding van Jan de Ridder

Natuurlijk is die prachtige stoet door de grachten het feestelijke hoogtepunt, maar er is meer te doen tijdens Pride Amsterdam. Zoals de Pride Walk, een manifestatie over solidariteit en emancipatie, die eindigt bij het openluchttheater in het Vondelpark. Verder zijn er op allerlei plekken lezingen, sporttoernooien, concerten, expo’s en natuurlijk heel veel borrels en feestjes. Wij hebben 5 tips verzameld om te doen tijdens Pride, maar ook 5 feesten. Op pride.amsterdam staat het hele programma.

Queer & Pride is voor iedereen

Dit jaar maakt de Pride de switch van 'mogen houden van wie we willen’ naar ‘mogen zijn hoe we ons voelen’. Tot 2016 heette Pride de Amsterdam Gay Pride, omdat het woord 'gay' maar één aspect uitlicht in de community terwijl er veel meer speelt. Pride draait om het vieren van vrijheid, van eigenheid en van liefde. Of je nou op man of vrouw valt, je man of vrouw voelt, allebei of geen van beiden, je graag uitbundig kleedt of liever niet opvalt, jong of oud bent, uit de stad of uit een dorp komt: haak aan. Het thema van dit jaar is dan ook 'My Gender, My Pride'. Meer informatie over het thema vind je op de website van Pride.