Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Cultuurmaker Emma Levie.
Afbeelding van Marjolein van Damme

Emma Levie

Ontdek de gamechangers en baanbrekers van de stad in toneel, fotografie, muziek of schilderkunst. Deze maand: Emma Levie (32), illustrator, keramist en mede-oprichter van winkel slash expo-ruimte Komok in Oost.

Over Emma

Het is bijna niet te missen op de Pretoriusstraat: Komok, op het hoekje tegenover Rum Baba. De etalage ligt vol met moois: keramiek, kleren en kunst van 35 verschillende makers – onder wie ook Emma Levie en Rachel Sellem zelf, de oprichters van Komok. Daarnaast worden er exposities en pop-ups georganiseerd. Toen Komok een jaar geleden werd geopend, beseften Levie en Sellem pas hoezeer ze het hadden getroffen in zo’n buurt. Buren kwamen langs met lunch, de koffiezaak aan de overkant bracht af en toe een bakkie voor tijdens het klussen. Levie: "En als ik bij de ijzerhandel in de straat ben, sta ik soms wel een kwartier te kletsen. Ik hoop dat onze winkel ook een plek is waar mensen zich net zo thuis kunnen voelen als dat wij dat hier doen."

Het creatieve zat er bij Levie al vroeg in. Toen ze 6 jaar was, ging ze in Artis op tekenles. Elke zaterdag stond ze er dieren te tekenen. "Ook m’n fascinatie voor patronen, die je nu terugziet in mijn keramiek, zijn te herleiden naar mijn jeugd. Als mijn moeder vroeger weg was voor werk, wilde ik altijd met een sjaaltje van haar slapen. Ik zocht dan het duurste en mooiste exemplaar uit. De patronen van die sjaaltjes hadden toen al een bepaalde aantrekkingskracht op me." 

Cultuumakers: Emma Levie

Video thumbnail

Over Komok

Komok (Pretoriusstraat 35h) is elke vrijdag, zaterdag en zondag open tussen 10:00 (op zondag 12:00) en 17:00.

Tekst: Alice Boothby
Foto: Marjolein van Damme
Video & podcast: AT5 producties