Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Concerten

Kirill Petrenko en de Berliner Philharmoniker in Mahlers Symfonie nr. 9

Ooit werd de Berliner Philharmoniker geleid door Gustav Mahler. Nu speelt het legendarische orkest met dirigent Kirill Petrenko Mahlers Negende symfonie, speciaal voor het Mahler Festival in Het Concertgebouw op 17 mei 2025. Een afscheid van het leven, en een ode aan de schoonheid ervan.

Kirill Petrenko en de Berliner Philharmoniker in Mahlers Symfonie nr. 9

Data
za 17 mei20:15 - 22:35
Locatie
Het Concertgebouw Amsterdam
Concertgebouwplein 10
1071 LN Amsterdam
toon in Google Maps

Kirill Petrenko en de Berliner Philharmoniker

Een van ’s werelds meest legendarische orkesten, de Berliner Philharmoniker, wordt sinds enige jaren geleid door Kirill Petrenko. Die Welt noemde hem bij zijn aanstelling ‘de onbekendste beroemde dirigent ter wereld’. Petrenko, afkomstig uit Siberië, geeft nauwelijks interviews, zodat hij totaal kan focussen op de muziek. Vandaag komt die van een man die ooit óók de Berliner Philharmoniker dirigeerde: Gustav Mahler. U hoort de Negende symfonie.

Mahlers Symfonie nr. 9

‘De jeugd verdwenen, de liefde weggeblazen’, noteerde Mahler in de partituur van zijn Negende symfonie. Als geen ander werk uit zijn ‘kleine familie’ van symfonieën behandelt de Negende uitersten. Het is een afscheid van het leven, maar tegelijk een ode aan de schoonheid ervan. Aanwezigheid, afwezigheid, ook van klanken: Mahler speelt ermee, met beeldschoon resultaat. De symfonie wordt soms de ‘voleinding van de romantiek’ genoemd, en was de laatste die Mahler zou voltooien.

Mahler Festival

Van 9 tot en met 18 mei 2025 organiseert Het Concertgebouw voor de derde keer een groots Mahler Festival. Na Mahler Feesten in 1920 en 1995 klinken nu opnieuw alle symfonieën van Mahler in de Grote Zaal. Ze worden uitgevoerd door onder meer het Budapest Festival Orchestra, Chicago Symphony Orchestra en het Concertgebouworkest, dat ooit nog door Mahler zelf werd gedirigeerd. Een keur aan topsolisten en koren wijdt zich aan deze monumentale werken, geleid door dirigenten als Iván Fischer en Jaap van Zweden. Meer informatie over het Mahler Festival vindt u hier.

Amsterdam 750

Op 27 oktober 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar, en dat vieren we een jaar lang. Op 27 oktober 2024 start een jubileumjaar vol activiteiten voor alle Amsterdammers.

Onderdeel van

Amsterdam 750

Op 27 oktober 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar, en dat vieren we een jaar lang. Op 27 oktober 2024 start een jubileumjaar vol activiteiten voor alle Amsterdammers. Van kleine buurtactiviteiten tot aan grote culturele evenementen. ​Meer over Amsterdam 750

Meer informatie

Kirill Petrenko en de Berliner Philharmoniker in Mahlers Symfonie nr. 9

Data
za 17 mei20:15 - 22:35
Locatie
Het Concertgebouw Amsterdam
Concertgebouwplein 10
1071 LN Amsterdam
toon in Google Maps