Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Concerten

Jaap van Zweden & Chicago Symphony Orchestra in Mahlers Symfonie nr. 6

In zijn Zesde symfonie pakt Mahler maximaal uit als het gaat om klankkleuren. Een uitzonderlijk groot Chicago Symphony Orchestra maakt met dirigent Jaap van Zweden een tocht vol pieken en dalen. Dit concert is onderdeel van het Mahler Festival in Het Concertgebouw op 14 mei 2025. Let op: tickets gaan vanaf 1 juni 2024 in de verkoop.

Jaap van Zweden & Chicago Symphony Orchestra in Mahlers Symfonie nr. 6

Data
wo 14 mei20:15 - 22:35
Locatie
Het Concertgebouw Amsterdam
Concertgebouwplein 10
1071 LN Amsterdam
toon in Google Maps

Jaap van Zweden & Chicago Symphony Orchestra

Dirigent Jaap van Zweden heeft een lange en hechte relatie met het Chicago Symphony Orchestra. Niet lang geleden voerden ze samen Mahlers Zesde symfonie uit. Krachtig, overrompelend en majestueus, schreven diverse Amerikaanse kranten hierover. In deze symfonie, de ‘Tragische’, maakt Mahler onder meer een wandeling naar de toppen van de bergen. Waar het stiller en stiller wordt, tot je alleen nog de koebellen hoort, ergens ver beneden.

Mahlers Symfonie nr. 6

In zijn Zesde symfonie pakt Mahler maximaal uit als het gaat om klankkleuren. Hij schreef ‘veel’ harpen voor, allerhande slagwerk en – als het kan – meerdere celesta’s. Het enorme Chicago Symphony Orchestra maakt een tocht vol pieken en dalen. Gelukzalige vergezichten en uiterste wanhoop wisselen elkaar af. Mahler verwerkte in het eerste deel een thema dat zijn vrouw Alma moest verklanken. ‘Ik weet niet of ik geslaagd ben, maar je zult het ermee moeten doen.’ Alma was zeer geraakt: ‘Geen van zijn werken kwam zo direct uit de grond van zijn hart als deze symfonie.’

Mahler Festival

Van 9 tot en met 18 mei 2025 organiseert Het Concertgebouw voor de derde keer een groots Mahler Festival. Na Mahler Feesten in 1920 en 1995 klinken nu opnieuw alle symfonieën van Mahler in de Grote Zaal. Ze worden uitgevoerd door onder meer het Budapest Festival Orchestra, Chicago Symphony Orchestra en het Concertgebouworkest, dat ooit nog door Mahler zelf werd gedirigeerd. Een keur aan topsolisten en koren wijdt zich aan deze monumentale werken, geleid door dirigenten als Iván Fischer en Jaap van Zweden. Meer informatie over het Mahler Festival vindt u hier.

Amsterdam 750

Op 27 oktober 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar, en dat vieren we een jaar lang. Op 27 oktober 2024 start een jubileumjaar vol activiteiten voor alle Amsterdammers.

Onderdeel van

Amsterdam 750

Op 27 oktober 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar, en dat vieren we een jaar lang. Op 27 oktober 2024 start een jubileumjaar vol activiteiten voor alle Amsterdammers. Van kleine buurtactiviteiten tot aan grote culturele evenementen. ​Meer over Amsterdam 750

Meer informatie

Jaap van Zweden & Chicago Symphony Orchestra in Mahlers Symfonie nr. 6

Data
wo 14 mei20:15 - 22:35
Locatie
Het Concertgebouw Amsterdam
Concertgebouwplein 10
1071 LN Amsterdam
toon in Google Maps