Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Concerten

Jaap van Zweden & Chicago Symphony Orchestra in Mahlers Symfonie nr. 7

Chicago Symphony Orchestra en Jaap van Zweden brengen op 15 mei 2025 de Zevende symfonie van Mahler, speciaal voor het Mahler Festival in Het Concertgebouw. Een contrastrijk, volgens Mahler zelf, overwegend vrolijk stuk met een hoofdrol voor de nacht. Let op: tickets gaan vanaf 1 juni 2024 in de verkoop.

Jaap van Zweden & Chicago Symphony Orchestra in Mahlers Symfonie nr. 7

Data
do 15 mei20:15 - 22:35
Locatie
Het Concertgebouw Amsterdam
Concertgebouwplein 10
1071 LN Amsterdam
toon in Google Maps

Jaap van Zweden & Chicago Symphony Orchestra

Dirigent Jaap van Zweden heeft een lange en hechte relatie met het Chicago Symphony Orchestra. Tijdens het Mahler Festival brengen ze samen de Zesde (14 mei) en Zevende symfonie (15 mei). Die laatste is ‘de lastigste Mahler voor zowel het orkest, de dirigent en het publiek,’ zei Van Zweden tegen de Volkskrant. ‘De hele symfonie zit tussen droom en werkelijkheid in.’

Mahlers Symfonie nr. 7

‘Overwegend vrolijk van karakter’, noemde Mahler zelf zijn Zevende symfonie. Daar staat een tegenovergestelde bijnaam van het stuk tegenover: 'Lied der Nacht'. Van de vijf delen zijn er twee zogenaamde ‘nachtmuziek’. Terwijl velen slapen, liggen anderen rusteloos wakker, en luisteren naar de in het donker actieve dieren, naar het marstempo van de bloedbaan. Het contrastrijke muziekstuk is een kolfje naar de hand van Van Zweden. Hij serveert het als een ‘subtiele staalkaart van kleuren’, schreef NRC.

Mahler Festival

Van 9 tot en met 18 mei 2025 organiseert Het Concertgebouw voor de derde keer een groots Mahler Festival. Na Mahler Feesten in 1920 en 1995 klinken nu opnieuw alle symfonieën van Mahler in de Grote Zaal. Ze worden uitgevoerd door onder meer het Budapest Festival Orchestra, Chicago Symphony Orchestra en het Concertgebouworkest, dat ooit nog door Mahler zelf werd gedirigeerd. Een keur aan topsolisten en koren wijdt zich aan deze monumentale werken, geleid door dirigenten als Iván Fischer en Jaap van Zweden. Meer informatie over het Mahler Festival vindt u hier.

Amsterdam 750

Op 27 oktober 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar, en dat vieren we een jaar lang. Op 27 oktober 2024 start een jubileumjaar vol activiteiten voor alle Amsterdammers.

Onderdeel van

Amsterdam 750

Op 27 oktober 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar, en dat vieren we een jaar lang. Op 27 oktober 2024 start een jubileumjaar vol activiteiten voor alle Amsterdammers. Van kleine buurtactiviteiten tot aan grote culturele evenementen.

Meer informatie

Jaap van Zweden & Chicago Symphony Orchestra in Mahlers Symfonie nr. 7

Data
do 15 mei20:15 - 22:35
Locatie
Het Concertgebouw Amsterdam
Concertgebouwplein 10
1071 LN Amsterdam
toon in Google Maps