Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Concerten

Fabio Luisi leidt NHK Symphony Orchestra in Mahlers Symfonie nr. 4

Uit Tokio brengt Fabio Luisi zijn NHK Symphony Orchestra mee voor de misschien wel meest geliefde symfonie van Mahler, de Vierde. Ook hoort u liederen uit Des Knaben Wunderhorn. Dit concert is onderdeel van het Mahler Festival in Het Concertgebouw op 12 mei 2025. Let op: tickets gaan vanaf 1 juni 2024 in de verkoop.

Fabio Luisi leidt NHK Symphony Orchestra in Mahlers Symfonie nr. 4

Data
ma 12 mei20:15 - 22:35
Locatie
Het Concertgebouw Amsterdam
Concertgebouwplein 10
1071 LN Amsterdam
toon in Google Maps

Fabio Luisi leidt NHK Symphony Orchestra

Fabio Luisi werd geboren in Italië en is momenteel chef-dirigent op twee continenten. In Texas volgde hij Jaap van Zweden op bij het Dallas Symphony Orchestra. En in Tokio leidt hij het NHK Symphony Orchestra, waarmee hij tijdens het Mahler Festival twee concerten zal geven. Gisteren klonk de Derde symfonie, vandaag is het de beurt aan de Vierde symfonie. Luisi’s interpretatie werd door Dallas Morning News ‘betoverend’ genoemd. De vocale solist bij dit concert wordt later bekend gemaakt.

Mahlers Symfonie nr. 4

Al wandelend door Oostenrijk, een schrijfboek in de hand, kreeg Mahler zijn Vierde symfonie in het hoofd. Die klinkt dan ook opvallend landschappelijk, licht en lyrisch – al ontbreekt Mahlers melancholieke kant niet. Want juist bij wie vervuld is van schoonheid rijst de vraag wat het bestaan betekent, aldus Mahler. Het antwoord daarop komt van een kind. De Vierde symfonie stuitte aanvankelijk op verzet en onbegrip, en werd door de pers neergesabeld. Later groeide het werk echter uit tot misschien wel de meest geliefde symfonie van Mahler. Wat dat betreft kreeg Bruno Walter, collega en vriend van Mahler, gelijk toen hij na de eerste uitvoering in Wenen de boeroepers toebeet dat ‘Mahler en zijn onsterfelijke werk nog lang in leven zullen zijn lang nadat jullie dood en begraven zijn’.

Mahler Festival

Van 9 tot en met 18 mei 2025 organiseert Het Concertgebouw voor de derde keer een groots Mahler Festival. Na Mahler Feesten in 1920 en 1995 klinken nu opnieuw alle symfonieën van Mahler in de Grote Zaal. Ze worden uitgevoerd door onder meer het Budapest Festival Orchestra, Chicago Symphony Orchestra en het Concertgebouworkest, dat ooit nog door Mahler zelf werd gedirigeerd. Een keur aan topsolisten en koren wijdt zich aan deze monumentale werken, geleid door dirigenten als Iván Fischer en Jaap van Zweden. Meer informatie over het Mahler Festival vindt u hier.

Amsterdam 750

Op 27 oktober 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar, en dat vieren we een jaar lang. Op 27 oktober 2024 start een jubileumjaar vol activiteiten voor alle Amsterdammers.

Onderdeel van

Amsterdam 750

Op 27 oktober 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar, en dat vieren we een jaar lang. Op 27 oktober 2024 start een jubileumjaar vol activiteiten voor alle Amsterdammers. Van kleine buurtactiviteiten tot aan grote culturele evenementen.

Meer informatie

Fabio Luisi leidt NHK Symphony Orchestra in Mahlers Symfonie nr. 4

Data
ma 12 mei20:15 - 22:35
Locatie
Het Concertgebouw Amsterdam
Concertgebouwplein 10
1071 LN Amsterdam
toon in Google Maps