Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Hans van Brakel

De echte Amsterdammer - Robert Pans

In deze rubriek geven wij de bewoners van Amsterdam het woord. Van jong tot oud en van de geboren Jordanees tot aan de 'import-Amsterdammer'. Deze keer deelt Robert Pans zijn favoriete plekken in de stad. Robert is oprichter van het Nederlandse schoenenlabel Sine & Cosine.

Anne Dirks
Freelance journalist. Schrijft voor de Uitkrant en de wekelijkse rubriek 'De echte Amsterdammer'.
Beiden zijn ze erg chauvinistisch. Trots op hun eigen stad, alles daarbuiten is eigenlijk niets.

Over Robert

Robert Pans (25) richtte samen met Felix Koopmans (24) het Nederlandse schoenenlabel Sine & Cosine op waar ze Nederlands erfgoed in een nieuw jasje steken: de klomp. ‘Felix en ik zijn samen opgegroeid in Maastricht. Ik ben na de middelbare school econometrie gaan studeren, hij wiskunde. Maar we deelden ook een passie voor mooie spullen. Ik ging vroeger al naar Amsterdam of Antwerpen om te winkelen en te kijken.’

Wanneer ben je in Amsterdam komen wonen?

"Ik ben op mijn 18e naar Amsterdam verhuisd om te studeren. Amsterdam is de allerleukste stad en de mogelijkheden liggen hier. Sindsdien woon ik hier. Ik heb tussendoor nog een master gedaan in Rotterdam, maar ben wel in Amsterdam blijven wonen. Eerst in Slotervaart, toen een tijdje in Oost en nu op de Spaardammerstraat."

Hoe woon je in de stad?

"Ik woon in het appartement waar ik ben gaan wonen als student. Het is nu niet echt een studentenhuis meer, we werken allemaal. Felix woont er ook, een huisgenoot die stylist is en een huisgenoot die zijn eigen horecazaak heeft."

Ben je een trotse Amsterdammer?

"Ja, zeker. Ik moet wel zeggen dat ik mij niet 100% Amsterdammer voel. Ik voel mij nog steeds meer Maastrichtenaar dan Amsterdammer, maar ik denk dat Maastrichtenaren en Amsterdammers veel gemeen hebben. Beiden zijn ze erg chauvinistisch. Trots op hun eigen stad, alles daarbuiten is eigenlijk niets."

Hoe ziet de perfecte zaterdagmiddag in Amsterdam eruit?

"Heel eerlijk: de hele dag op een terras zitten met vrienden, denk ik. Liefst ergens in de Jordaan in de zon. Het hoeft niet de hele middag hetzelfde terras te zijn, mag ook op verschillende terrassen. Als ze maar lekker bier van de tap hebben. En met slecht weer mag het ook een bruine kroeg zijn."

Afbeelding van Hans van Brakel

FAVORIETEN VAN ROBERT

Favoriete museum?

"FOAM heeft hele mooie exposities. Ik hou heel veel van fotografie en ben er door Sine & Cosine ook veel mee bezig. We doen nu vrijwel alles nog zelf. Daardoor ben ik toch anders naar fotografie aan het kijken nu."

Favoriete winkel?

"Cowboys2Catwalk op de Utrechtsestraat. Ik kwam hier al voordat ik Amsterdam woonde. Het is een kleine, goed gecureerde winkel, waar ik graag kom. Daar hangt gewoon de mooiste selectie van de stad. De mooiste merken vind je daar: Yohji Yamamoto, Undercover, COMME des GARÇONS, Our Legacy, Lemaire, Dries van Noten. Alleen onze schoenen missen nog."

Favoriete Amsterdammer?

"André Hazes. Ik ken niemand die niet blij wordt van een Hazes-nummer laat op de avond. Het luisteren naar André Hazes verbroedert, tussen de Amsterdammers. Het wordt opeens wij in plaats van jij en ik als je Hazes opzet."

Favoriete eetplek?

"Je kunt tegenwoordig op zoveel plekken goed eten in de stad. Hoewel ik wel een beetje klaar ben met al die natuurwijn en sharing dishes. Het is lekker hoor, begrijp mij niet verkeerd, maar het is nu echt overal hetzelfde concept. Als ik één favoriet moet kiezen, wordt het een klassieker, Toscanini. Ik hou heel erg van Italiaanse wijnen en keuken, en de sfeer is altijd heel familiaal daar."

Favoriete snelle snackplek?

"Ik ben niet echt een snacker, als in döner of frituur is niet echt aan mij besteed. Maar voor snel broodje ga ik naar Caldi e Freddi op de Spuistraat, een Italiaanse boordjeszaak met echt hele lekkere broodjes voor normale prijzen én het wordt gemaakt door echte Italianen. Het broodje mortadella is hier altijd goed."

Favoriete verborgen parel?

"Het Openlucht Atelier op het Stenen Hoofd. Het is een hele rustige plek midden in de stad. Je zit hier met je voeten in het zand en uitzicht over het IJ, er zijn wisselende exposities en bij mooi weer doen ze af en toe diners. Er komt echt ontzettend lekker eten uit die kleine container."

Ben jij ook een trotse Amsterdammer en wil je graag je verhaal en favoriete plekken delen? Neem dan contact met ons op via redactie@iamsterdam.com.

Anne Dirks
Freelance journalist. Schrijft voor de Uitkrant en de wekelijkse rubriek 'De echte Amsterdammer'.