Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Droog restaurant / gallery / venue live music performance
Afbeelding van Droog

De beste plekken voor koffie- en kunstliefhebbers

Aan musea en hippe koffietentjes geen gebrek in Amsterdam, maar waar kun je als liefhebber van koffie én kunst het beste terecht? In de museumcafés natuurlijk. Maar er zijn nog veel meer 'artsy roasters'. We delen graag onze favorieten met je en dat zijn stuk voor stuk heerlijke spots om je tussen kunst & koffie te begeven.

Zamen

Vaste bezoekers komen maar al te graag voor de eenvoudige maar smakelijke koffie van Expocafé Zamen: een exporuimte voor en door kunstenaars. Ga naar deze plek in het industriële noorden en laat je prikkelen door unieke foto’s, schilderijen en andere werken van lokale kunsttalenten.

Cloud Gallery Amsterdam

Bij Cloud Gallery Amsterdam aan de Prinsengracht staan jonge, getalenteerde fotografen en kunstenaars in de spotlight. Met elke maand een nieuwe expositie, is hier altijd verfrissende kunst te zien. Maar vergis je niet: ook voor een prima kopje Braziliaanse fair trade koffie ben je er aan het juiste adres.

Hôtel Droog

Hôtel Droog verschuilt zich in een omvangrijk, zeventiende-eeuws pand in hartje centrum. Met 700 vierkante meter biedt deze concept store meer dan genoeg ruimte voor je dagelijkse dosis cafeïne, art en inspiratie, én een wandeling door de sprookjesachtige tuin.

Tuinhuis

Het is bijna niet te geloven, maar pal aan het Museumplein vind je een groene oase van rust. Bij het Tuinhuis, het café dat zich bevindt in de tuin van het Rijksmuseum, kun je namelijk ongestoord in gedachten verzinken met uitzicht op sculpturen, een fontein en een bloemenzee tijdens de lente en zomer.

Volkshotel

Elke centimeter van het Volkshotel ademt kunst. Deze gezellige hotspot in Oost is van ’s ochtends tot ‘s avonds open, dus voor zowel de vroege als late koffiedrinkers is er een plekje vrij. Ga voor een met zorg gezette latte in de Werkplaats op de begane grond, of neem de lift naar Canvas (voorheen Canvas op de 7e) en droom weg bij de skyline van Amsterdam. In het weekend vind je er geregeld gratis exposities met analoge fotografie, experimentele kunst of korte docu's.

The Coffee Virus

Een ware favoriet onder Amsterdamse creatievelingen en freelancers. The Coffee Virus vind je op 2 locaties, maar in deze koffiebar in Noord zijn de wanden behangen met illustraties en serveren ze verschillende soorten stomende filterkoffie. Klap je laptop open en zet je tanden in een vegan deluxe falafel sandwich of een lekker plakje bananenbrood.

Cottoncake

Cottoncake clothing store product display
Afbeelding van Alex Cheuk

Wanneer je in de buurt bent van de Albert Cuypmarkt, vergeet dan niet een bezoekje te brengen aan Cottoncake. Hier staan biologische koffie, gezonde smoothies, sandwiches, huisgemaakt gebak en verse salades op het menu, inclusief vegetarische, veganistische, suikervrije en glutenvrije opties. Er hangen hier afwisselend werken van diverse kunstenaars aan de muur, die je ook nog eens kunt kopen.