Uit in Amsterdam
Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam

9 evenementen tijdens Herdenkingsdag

Op 4 mei is het Herdenkingsdag, een dag waar we stil staan bij alle oorlogsslachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Herdenken kan op verschillende manieren. Om je te helpen hebben wij 9 evenementen op een rij gezet.

Olivier Kemme
Redacteur. Altijd op de hoogte van de laatste (theater)voorstellingen en groot liefhebber van sport en muziek.
Volg Olivier

Gesprek voor de Dam

De Balie exterior
Afbeelding van De Balie

In aanloop naar de Nationale Dodenherdenking op 4 mei organiseert De Balie een gesprek met burgemeester Halsema over hoe we in deze gespannen tijd van polarisatie en oorlog herdenken. Wat is er nodig om waardig stil te staan bij de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust? Of is dit eigenlijk niet meer mogelijk nu de naoorlogse opdracht ‘Nooit meer Auschwitz’ voor veel Amsterdammers een emotionele lading heeft gekregen door de oorlog in Gaza.

2 minuten stilte

Amsterdam, Netherlands - May 5, 2020: Wreaths at the National Monument on the occasion of remembrance of the worldwar II in Amsterdam the Netherlands
Afbeelding van Adobe Stock

Om 20:00 staan we in heel Nederland 2 minuten stil bij de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van andere oorlogssituaties daarna. De vlag wordt halfstok gehangen, verschillende sprekers houden hun voordracht en mensen komen samen om te herdenken. De Nationale Herdenking vindt plaats bij het Nationaal Monument op de Dam. Na 20:00 leggen hier de koning, koningin en (klein)kinderen kransen neer voor oorlogsslachtoffers. Let op: wil je hierbij aanwezig zijn? Meld je dan aan via de onderstaande knop.

Films

Veel bioscopen in Amsterdam vertonen op 4 mei films over de oorlog. Zo draait Pathé Saving Private Ryan en The Pianist en Rialto De Pijp The Zone of Interest. Eye Filmmuseum heeft de documentaire Begrijpt u nu waarom ik huil? geprogrammeerd, over een ex-concentratiekampgevangene die wordt behandeld met behulp van lsd. In Kriterion wordt de eerste editie van het filmfestival Oy Vey Film georganiseerd, waarin Joodse films centraal staan. Daarnaast hebben de GVB en Eye Filmmuseum ervoor gezorgd dat de documentaire Verdwenen Stad, over de rol van de GVB tijdens de oorlog, t/m 10 mei gratis te zien is via Eye Film Player.

Theater na de Dam

Elk jaar zetten theatermakers en artiesten zich in voor een groots theaterspektakel tijdens Theater na de Dam. Op 4 mei om 21:00 zijn er meer dan 100 voorstellingen, verspreid door heel Nederland, die een actueel perspectief bieden op de Tweede Wereldoorlog en de wereld van vandaag. 20 voorstellingen daarvan zijn te zien in Amsterdam, onder andere in Frascati, de Meervaart, Podium Mozaïek en Theater De Roode Bioscoop.

Nacht na de Dam

Nadat de voorstellingen van Theater na de Dam zijn afgelopen is  er in Internationaal Theater Amsterdam de Nacht na de Dam. Hierin wordt stilgestaan bij het moment dat we van herdenken naar vieren gaan, de nacht van 4 op 5 mei. Tijdens deze nacht zullen ook de 6 nachtresidenten hun werk presenteren: bekende Amsterdammers die 1 nacht hebben doorgebracht op een plek die in de Tweede Wereldoorlog symbool stond voor onvrijheid en ontmenselijking. De nachtresidenten zijn schrijver Adriaan van Dis, Dichter des Vaderlands Babs Gons, acteur Hajar Fargan, taalkunstenaar Benjamin Fro, illustrator Brian Elstak en nachtburgemeester Freek Wallagh.

Lezingen

Three women gathered around Rembrandt's Nachtwacht (Nightwatch) painting in the Rijksmuseum.
Afbeelding van Koen Smilde

Door de verschillende lezingen in de stad worden de oorlogsverhalen duidelijker en een stuk beeldender. Er is onder andere een lezing over De Nachtwacht in oorlogstijd, over de verzetsactiviteiten die plaatsvonden in Huis Willet-Holthuysen en over de Joodse leden van het Concertgebouworkest.

Concerten

Voorafgaand aan en na de Nationale Herdenking zijn op meerdere plekken in de stad herdenkingsconcerten. Onder andere in de Zuiderkerk, de Amstelkerk en Midwest zal een koor met hun gezang de mensen die in oorlogstijd zijn gesneuveld herdenken. In het Muziekgebouw aan ’t IJ wordt de oorlog herdacht met ‘het treurigste stuk ooit geschreven’, aldus artistiek leider van de IJ-salon Michael Gieler: het laatste kamermuziekwerk van Schubert.

Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet

Overlevenden van de oorlog en nazaten vertellen tijdens Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet hun persoonlijke verhalen op de plek waar die verhalen zich hebben afgespeeld: huiskamers, cafés en klaslokalen. Hun verhalen worden aangevuld met die van oud-bewoners, buren en deskundigen. Zo wordt de pijnlijke geschiedenis voelbaar.

Wandelingen

Children with elephants in Artis Zoo / archive photo
Afbeelding van Stadsarchief Amsterdam / Willem van de Pol

Verdiep je in de geschiedenis van de stad door wandelend naar verhalen te luisteren van verzetsmensen en langs de nog steeds aanwezige sporen die de Tweede Wereldoorlog hebben nagelaten. Zo kom je bijvoorbeeld te weten voor wie ARTIS wél geopend was tijdens de oorlog en waarom maar weinig mensen uit de Transvaalbuurt de oorlog hebben overleefd. Kies uit een digitale route en wandel op je eigen tempo of kies voor een wandeling met een gids.

Olivier Kemme
Redacteur. Altijd op de hoogte van de laatste (theater)voorstellingen en groot liefhebber van sport en muziek.
Volg Olivier