Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam

5 evenementen tijdens Herdenkingsdag

Op 4 mei is het Herdenkingsdag, een dag waar we stil staan bij alle oorlogsslachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Herdenken kan op verschillende manieren, daarom hebben wij 5 tips om jouw Herdenkingsdag te vullen.

Nathalie van den Berg
Redacteur. Gaat alle stadsdelen in Amsterdam af, en altijd op zoek naar gezelligheid en de leukste cafeetjes.

2 minuten stilte

Afbeelding van JVerhoeks

Om 20:00 staan we in heel Nederland 2 minuten stil bij de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van andere oorlogssituaties daarna. De vlag wordt halfstok gehangen, verschillende sprekers houden hun voordracht en mensen komen samen om te herdenken. De Nationale Herdenking vindt plaats bij het Nationaal Monument op de Dam. Na 20:00 leggen hier de koning, koningin en (klein)kinderen kransen neer voor oorlogsslachtoffers.

Wandeling

Family walking by canal with child on Da Costakade
Afbeelding van Koen Smilde

Verdiep je in de geschiedenis van de stad door wandelend verhalen te horen van inspirerende figuren, en de sporen van de Tweede Wereldoorlog te ontdekken. Kies uit een digitale route en wandel op je eigen tempo of kies voor een wandeling met een gids. Luister bijvoorbeeld voor wie ARTIS wél geopend was, of hoe de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord werd getroffen door een bombardement.

Sprekende herdenkingen

Op 4 en 5 mei is er Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet. Hier komen bezoekers en bewoners samen om te luisteren naar sprekende herdenkingen in huizen waar mensen tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog woonden en werkten. Uiteenlopende verhalen worden gedeeld op verschillende locaties door de stad.

Tentoonstellingen

Rondom 4 en 5 mei hoor je extra veel verhalen uit oorlogstijd. Door middel van foto’s, video’s, objecten en muziek kun je je meer verdiepen in de persoonlijke geschiedenissen en beter ervaren hoe het voor de mensen in die tijd was. Zo is er een expositie in de etalage van de voormalige ijssalon Koco te zien die de eigenaren van Koco herdenkt, en heeft kunstenaar Stella Toonen een installatie gemaakt op het jaarthema Leven met oorlog, die te zien is in Museum Perron Oost.

Theater na de Dam

Elk jaar zetten theatermakers en artiesten zich in voor een groots theaterspektakel tijdens Theater na de Dam. Op 4 mei om 21:00 zijn er meer dan 100 voorstellingen, verspreid door heel Nederland die een actueel perspectief bieden op de Tweede Wereldoorlog en de wereld van vandaag. In het Koninklijk Theater Carré, De Kleine Komedie, Internationaal Theater Amsterdam, De Meervaart en nog veel meer locaties door de stad, kun je de voorstellingen bekijken.

Nathalie van den Berg
Redacteur. Gaat alle stadsdelen in Amsterdam af, en altijd op zoek naar gezelligheid en de leukste cafeetjes.