Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Theater en podiumkunsten

Filmhuis Cavia

Filmhuis Cavia is een kleine buurtbioscoop dat vooral arthouse films, kleine bijzondere filmprojecten, documentaires en geïmporteerde films programmeert. Het filmhuis is gevestigd in stadsdeel Westerpark.

Non Profit

Filmhuis Cavia draait al meer dan 30 jaar met een minimaal budget non-profit bijzondere films op een bijzondere locatie in Amsterdam, namelijk het oude Prinses Beatrix Schippersinternaat tussen de Van Hall- en De Kempenaarstraat, dat we delen met veel kunstenaars en een kickboksschool.

Opgericht door een krakersbeweging 

Filmhuis Cavia is in 1983 opgericht door een krakersbeweging uit de Staatsliedenbuurt, waaronder de inmiddels overleden producent René Scholten. Waar de naam ‘Cavia’ vandaan komt weet niemand, maar er wordt gesuggereerd dat het is afgeleid van de vroegere naam Cultureel Audiovisueel Centrum Amsterdam (CAVCA) of van Kollektief Audiovisueel Kafé Amsterdam (KAFKA).

Kleinste bioscoop van Amsterdam

Met maar 40 stoelen zijn we een van de kleinste bioscopen van Nederland, en de kleinste van Amsterdam. We draaien onze films zoveel mogelijk ambachtelijk op 16 en 35 mm. Vanaf het prilste begin zijn alle medewerkers vrijwilliger. Filmhuis Cavia houdt vast aan de doe-het-zelf mentaliteit van de kraakbeweging. Wat inhoudt dat we alles zelf doen, tot reparaties aan toe. Cavia heeft geen winstoogmerk en krijgt subsidie van stadsdeel West.