Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Events

Bevrijdingsdag Amsterdam

Na Herdenkingsdag volgt op 5 mei de nationale feestdag Bevrijdingsdag. Op verschillende plekken in Amsterdam en heel Nederland kun je op 5 mei met diverse evenementen de vrijheid meevieren.

Bevrijdingsdag Amsterdam

Data
zo 5 mei10:00 - 23:00
Locatie
Bevrijdingsdag Amsterdam
Polonceau-kade
1014 DA Amsterdam
Contact

Het vieren van de vrijheid

Op 5 mei staat heel Nederland in het teken van bevrijding. Die dag vieren we de overgave van het Duitse leger in 1945, waarmee het einde van de Tweede Wereldoorlog voor Nederland een feit was. Naast dit historische moment viert Amsterdam, als hoofdstad van vrijheid en onafhankelijkheid, de situatie van de huidige samenleving. Door de hele stad staan er diverse activiteiten en evenementen op het programma.

Bevrijdingsfestivals

Een van de hoogtepunten op Bevrijdingsdag zijn de bevrijdingsfestivals die door het hele land plaatsvinden. De festivals hebben uitgebreide muziekprogramma’s en grote acts die in het teken van de vrijheid staan. Er klinkt op diverse plekken in de stad muziek tijdens live optredens van Nederlandse bands, internationale artiesten en dj’s.

Grote evenementen die op Bevrijdingsdag plaatsvinden:

- Het Vrije Westen- Westerpark

- Het Amsterdam Verbond - Olympisch Stadion

- Kinder Bevrijdingsfestival - Vondelpark Openluchttheater

Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet

Op zowel herdenkingsdag als Bevrijdingsdag vinden er kleinschalige herdenkingsbijeenkomsten plaats in woonkamers, zolders of cafés van toenmalige joodse bewoners en verzetsstrijders. Sprekers doen hun verhaal over het leven voor, tijdens en na de oorlog, vervolging, verzet en bevrijding. Deze verhalen worden ondersteund door film, muziek, gedichten, foto’s en dagboekfragmenten. Iedereen is welkom om deel te nemen aan de bijeenkomsten tijdens Open Joodse Huizen.

Vrijheidsmaaltijden

Samen de vrijheid vieren en aanschuiven of meekoken bij de een van de vrijheidsmaaltijden. Op deze dag is iedereen uitgenodigd om deel te nemen aan de vrijheidsmaaltijden die zijn georganiseerd door de hele stad. Verwacht intieme en grootse maaltijden in buurthuizen, parken, huiskamers, straten en op pleinen.

Concert op de Amstel

Bevrijdingsdag wordt afgesloten met een van de grootste evenementen van de dag, het Concert op de Amstel. Op een enorm drijvend podium, met op de achtergrond de contouren van het Koninklijk Theater Carré, treden 's avonds jaarlijks artiesten op uit uiteenlopende muziekgenres. De koning en de koningin behoren tot de aanwezigen, net als alle vrijwilligers van de evenementen op 4 en 5 mei.

Openbaar vervoer

Het OV rijdt op 4 en op 5 mei wegens de verschillende herdenkingsbijeenkomsten en Bevrijdingsfestivals aangepaste routes. Informatie hierover vind je te zijner tijd op de site van het GVB of bel met de afdeling Klantenservice 0900 8011.

Bevrijdingsdag Amsterdam

Data
zo 5 mei10:00 - 23:00
Locatie
Bevrijdingsdag Amsterdam
Polonceau-kade
1014 DA Amsterdam
Contact