Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Javastraat streetview with Bar Basquiat
Afbeelding van Koen Smilde

De buurten van Amsterdam: Oost

De best geslaagde multiculturele buurt van Nederland: Amsterdam-Oost. Volgens filmregisseur Charli Chung is Oost de buurt met een bizarre diversiteit aan winkels, mensen, activiteiten en wat dan ook.

Charli woont in Oost en wil daar nooit meer weg. Met zijn vrienden heeft hij dit zelfs afgesproken: never leaving oost. Hij neemt ons mee naar de beste plekken van zijn buurt. 

Oost: Charli - De buurten van Amsterdam | Uit in Amsterdam

Video thumbnail

Javastraat

Het meest duidelijke voorbeeld van de diversiteit in Oost is wel de Javastraat. Van hippe conceptstores met designspulletjes voor in je huis tot een Turkse groentewinkel: de Javastraat heeft het allemaal. Zo ook dierenwinkel Rainer, die Charli zelfs bezoekt zonder dat hij een huisdier heeft.

Of je nou wil flexwerken, ontbijten, een biertje wilt doen of liever gaat dansen tot in de late uurtjes, Bar Basquiat is de plek. Deze stamkroeg van Charli is geïnspireerd op de New Yorkse kunstenaar van Haïtiaanse en Puerto Ricaanse afkomst. Ook het Surinaamse restaurant Ricardo’s is niet weg te denken uit de Javastraat. Verwacht hier niet alleen roti, de kaart staat vol met allerlei lekkere Surinaamse gerechten. Maar wees er snel bij: op is op. 

Diverse plekken voor vermaak en ontspanning

Van de levendige Dappermarkt waar je van alles kunt proeven tot ultieme rust in het Frankendaelpark: in Oost vind je alles. Boek mee om te lezen? Charli raadt voor het vinden van nieuwe pareltjes, de Linnaeus Boekhandel aan. Een andere culturele hotspot die zeker een aanrader is, is Studio/K. Hier kun je terecht voor een borrel, film, theater, feestjes, terras en alles daar tussenin. 

Genoeg leuke eettentjes

Een van de lievelingsplekken van Charli waar hij ons graag naartoe neemt is Bar Bukowski, gelegen aan het Oosterpark. Een leuke plek om te borrelen en met een beetje geluk kan je op het smalle terras een plekje vinden en wat zonnestraaltjes mee te pakken.