Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Events

Ambacht in Beeld Festival

Kom naar de speciale tiende editie van het Ambacht in Beeld Festival, hét nationale festival waar jong en oud samenkomt om het plezier van het maken en de schoonheid van ambachten te beleven. Deze lustrum-editie vindt plaats in de NDSM Loods in Amsterdam op 21 en 22 september 2024.

Ambacht in Beeld Festival

Data
za 21 sep10:00 - 18:00
zo 22 sep10:00 - 18:00
Meer data
Locatie
NDSM Loods
NDSM-Plein 85
1033 WC Amsterdam
Volg ons

Ambacht in Beeld Festival

Van diamantslijpen tot koperslaan, en van kimchi tot batik; met ruim 100 meester-ambachtslieden, workshops, masterclasses, exposities, demonstraties, films en optredens biedt het festival een unieke kans om ambachten te ontdekken, uit te proberen en nieuwe vaardigheden te leren.

Festivaldirecteur Wendy van Wilgenburg benadrukt de waarde van ambachtelijk meesterschap en duurzaamheid: "Met het festival willen we niet alleen de schoonheid van ambachtelijk meesterschap delen, maar ook bijdragen aan het behoud van vakkennis en de instroom op ambachtelijke vakopleidingen. Daarnaast stimuleren we een bewustere kijk op de wereld door te focussen op duurzaamheid en reparatie van objecten die met liefde en aandacht zijn gemaakt door ambachtelijke makers."

Een greep uit de workshops en masterclasses: maak kennis met de oude fotografische cyanotypetechniek en maak met planten een serie botanische blauwdrukken; slijp je eigen diamant in een exclusieve één-op-één masterclass onder begeleiding van een meesterslijper; leer de basisstappen van het ambacht glas-in-lood: glas snijden, lood zetten en solderen. Of ga experimenteren met batik, een oude kunstvorm, waarbij textiel van decoratie wordt voorzien.

Er is aanbod voor alle leeftijden. Juist in deze tijd van digitale middelen is het belangrijk dat jonge mensen in aanraking met handwerk komen. Kinderen kunnen tijdens het festival leren smeden, weven, hout bewerken, en nog veel meer.

Marokkaanse, Vlaamse en bedreigde ambachten

In samenwerking met het Centraal Museum Utrecht zetten we dit jaar de schijnwerpers op ambachten uit Marokko. Tijdens het festival belichten we de veelzijdigheid van mode-creatieven uit Marokko en de Marokkaanse diaspora. Zo is de première te zien van een documentaire over een atelier in Fez, één van de nog maar drie ter wereld waar met de hand goudbrokaat geweven wordt en komen studenten van de borduurschool in Salé workshops geven.

In maart 2024 organiseerden we voor het eerst ook een Ambacht in Beeld Festival in Brussel. Tijdens het festival in Amsterdam presenteren we een selectie Vlaamse ambachtslieden, onder wie maqueterie de paille meester Arlette Damiaens en theaterpoppenmaker Marc Beuten, die workshops geven. Door deze ambachtslieden in Nederland te presenteren, zorgen we voor internationale uitwisseling en kunnen we bijdragen aan een sterke internationale ambachtensector.

Ambachtelijke vakkennis verdwijnt snel, opleidingen hebben een tekort aan leerlingen en vergrijzing zorgt voor verschraling van de kennis. Deze editie richten we onze aandacht daarom ook op bedreigde ambachten, zoals ciseleren, handgraveren, waaier maken en het oud-Venetiaanse beaded flowers ambacht.

Veel gratis aanbod voor jong en oud

Met een toegangsticket is er tijdens het Ambacht in Beeld Festival van alles gratis te zien en te beleven. Weef mee op een reuze weefgetouw, leer papierknippen, of schep je eigen papier. Er zijn exposities en muzikale performances en er is een bioscoop waar doorlopend prachtige documentaires over ambachtelijk meesterschap getoond worden.

Nieuw dit jaar: tijdens het festival is een aantal demonstraties op hoog niveau te bewonderen. Zo kun je live meekijken met een molenbouwer die een wiek restaureert en een beeldhouwer die een beeld uit een groot stuk marmer hakt.

Voor de lekkere trek tussendoor is er een vegan foodcourt en er is een materialenbeurs met o.a. wol, papier, kunstenaarsbenodigdheden en bijzonder hout.

Data en tijden

zaterdag 21 september10:00 - 18:00
zondag 22 september10:00 - 18:00

Ambacht in Beeld Festival

Data
za 21 sep10:00 - 18:00
zo 22 sep10:00 - 18:00
Meer data
Locatie
NDSM Loods
NDSM-Plein 85
1033 WC Amsterdam
Volg ons