Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Bezienswaardigheden

NAP Bezoekerscentrum

Wist je dat Nederland voor maar liefst 60% onder de zeespiegel ligt? Heb je je weleens afgevraagd waarom het land dan toch niet overstroomt en hoe men weet hoe hoog de dijken moeten zijn? Dit alles hangt samen met het Normaal Amsterdams Peil (NAP) – het waterniveau van de stad.

NAP

Het NAP is de oudste meeteenheid in zijn soort ter wereld en is gebaseerd op het gemiddeld zeeniveau van de 17e eeuw. Het NAP is in Amsterdam ontwikkeld en wordt tegenwoordig in een groot deel van Europa als referentiepunt gebruikt.

Tentoonstelling 

In Amsterdam kun je nu de unieke NAP-tentoonstelling bezichtigen. Deze tentoonstelling in het bezoekerscentrum van het stadhuis in Amsterdam laat door middel van verschillende modellen, foto's en visuele materialen zien hoe ver Nederland en Amsterdam onder zeeniveau liggen.

Duik in de geschiedenis van de waterpassingen en de ontwikkeling van de verschillende meetapparatuur. Leg je hand op het absolute NAP nulpunt en bekijk de actuele waterstanden van de Noordzee, bij IJmuiden en Vlissingen, alsmede de waterstand bij Zeeland tijdens de watersnoodramp in 1953.