Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Jorah Sarah

De echte Amsterdammer - Tosca van der Waals

In deze rubriek geven wij de bewoners van Amsterdam het woord. Van jong tot oud en van de geboren Jordanees tot aan de 'import-Amsterdammer'. Deze keer deelt Tosca van der Waals haar favoriete plekken in de stad. Tosca is frontvrouw van de softgrungeband Stella.

Anne Dirks
Freelance journalist. Schrijft voor de Uitkrant en de wekelijkse rubriek 'De echte Amsterdammer'.
Het schoffie-achtige dat Amsterdam heeft, het straatrat-imago, die mentaliteit ligt mij wel. Ik leef dat wel na.

Over Tosca

Tosca van der Waals (26) is de frontvrouw van Stella, een softgrungeband uit Amsterdam die knisperende liedjes maakt met een poppy ’90 en ’00 randje. Nummers over teleurstellende huisfeesten en de laatste omhelzing voor een break-up. 20 september verschijnt hun EP I love you, fish én staan ze in de kleine zaal in Paradiso. 'Mijn ouders hebben getwijfeld of ze mij Stella wilde noemen, maar het werd toch Tosca. Toen ik aan het afstuderen was aan het conservatorium zijn we begonnen met de band. Ik wilde een naam die kon werken als alterego, niet per se voor mijzelf, maar voor de band. Het was iets nieuws en er moest een echte naam op, zoals je een nieuwe baby ook een naam geeft.'

Stella staat woensdag 20 september in de bovenzaal van Paradiso.

Wanneer ben je in Amsterdam komen wonen?

Ik ben geboren en opgegroeid in de Jordaan, op de Lauriergracht. Ik woon nu sinds 2 jaar in de Staatsliedenbuurt, in een appartementje op de eerste verdieping. Het is een heel chill huisje, met een balkonnetje aan de achterkant en lekker veel zon de hele dag.

Ben je een trotse Amsterdammer, en waarom?

Jazeker. Ik heb een sterke connectie met Amsterdam en de buurt waar ik vandaan kom. Soms fiets ik ‘s nachts door Amsterdam en denk ik: dit is toch wel écht een hele mooie stad. Kijk, er zijn natuurlijk heel veel punten waarop Amsterdam kan verbeteren en veranderen, maar in de kern is Amsterdam divers en vooruitstrevend.

Typisch Amsterdams aan jou?

Het schoffie-achtige dat Amsterdam heeft, het straatrat-imago, die mentaliteit ligt mij wel. Ik leef dat wel na. Lekker veel op straat leven en toch een beetje tegen dingen willen aantrappen. Eigenwijs zijn en niet vies zijn van het leven.

Wat mist er nog in de stad?

Lekkere rauwe, ongerepte plekken waar alles en iedereen welkom is en alle soorten mensen samen kunnen komen.

Afbeelding van Jorah Sarah

FAVORIETEN VAN TOSCA

Favoriete museum?

NEMO. Ik vind het fijn dat je daar gewoon dingen kan doen, participeren en overal met je handen aan mag zitten, anders dan in andere musea.

Favoriete eetplek?

Mijn lievelings ooit is Dos in de Jordaan. Ik kwam hier vroeger al, dus het voelt altijd een beetje nostalgisch. Het is heel lekker Spaans eten en de sfeer is heel gezellig. Ik vind de octopus daar echt heel lekker, maar eigenlijk zijn alle gerechtjes daar goed.

Favoriete snelle snackplek?

Ik woon tegenover Vleesch noch Visch, hier hebben ze echt de allerlekkerste vegetarische gyros met zelfgemaakte tzatziki. En snackbar De Buurman. Die hebben ook lekker veel vega snacks.

Favoriete Amsterdammer?

Tante Leen. Ik vind die muziek echt heel leuk en Amsterdams en het zijn ook gewoon hele goeie teksten. Het idee dat dit een Jordanese vrouw is die heel lang niet serieus werd genomen en toen opeens bovenaan stond, vind ik heel vet. Zij was toch een tijd lang de stem van de Jordaan. Als je die beelden ook ziet, waar ze dan aan het zingen is in één of andere bruine kroeg en iedereen die dan meezingt, echt heel vet.

Favoriete verborgen parel?

Vrankrijk, een kraakhol aan de Spuistraat vind ik echt een hele fijne plek, waarvan je even moet weten dat het er zit. Je kunt er lekker eten op woensdag en ze hebben er altijd acts op het podium staan waarvan je niet precies weet wat er gaat gebeuren: gekke dansjes, performances, lichtinstallaties, alles kom voorbij, het is echt mega-gevarieerd. De Nieuwe Anita is ook zo’n plek. Je denkt dat er alleen een klein kroegje zit aan de buitenkant maar er zit echt een enorme zaal achter.

En de Vondelbunker. Ik hou echt van de Vondelbunker. We repeteren hier altijd. Hier zijn de raarste feestjes, bier is gewoon nog te betalen en het is niet zo gelikt als op andere plekken, ik hou er wel van.

Favoriete plek na middernacht?

Garage Noord of het Skatecafé in Noord. Ik vind het leuk dat je daar ook naar buiten kan als het een beetje lekker weer is, dat is echt chill. En ik werk zelf achter de bar bij Festina Lente, dat is ook wel een favoriete plek na middernacht.

Ben jij ook een trotse Amsterdammer en wil je graag je verhaal en favoriete plekken delen? Neem dan contact met ons op via redactie@iamsterdam.com.

Anne Dirks
Freelance journalist. Schrijft voor de Uitkrant en de wekelijkse rubriek 'De echte Amsterdammer'.