Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
De echte Amsterdammer - Dennis Rijsenbrij

De echte Amsterdammer - Dennis Rijsenbrij

In deze rubriek geven wij de bewoners van Amsterdam het woord. Van jong tot oud en van de geboren Jordanees tot aan de 'import-Amsterdammer'. Ze keer deelt Dennis Rijsenbrij zijn favoriete plekken in de stad. Hij is onderofficier van de Koninklijke Landmacht en vaart het liefst door de stad.

Ik vind de ‘schijt-aan-alles’-attitude fantastisch. Alles kan en mag in Amsterdam.

Over Dennis Rijsenbrij 

De liefde voor zijn vriendin brachten Dennis Rijsenbrij (49) in 2019 terug naar zijn geliefde Amsterdam. Hoewel Dennis een geboren Amsterdammer is, bracht hij zijn jeugd door in Heemskerk. “Mijn familie heeft altijd in Amsterdam gewoond, in de Rivierenbuurt op de Krammerstraat. Mijn eerste herinnering is dat ik het als klein jochie heel indrukwekkend vond om ‘de grote stad’ in te rijden. Ik wilde er dolgraag wonen.” En die jongensfantasie werd werkelijkheid: woont Dennis nu in een appartement in De Pijp en als hij na zijn werk als onderofficier van de Koninklijke Landmacht in het weekend thuiskomt, is hij nog net zo onder de indruk van de pracht van de stad als toen.

Bijzonder Amsterdam

Wat de stad dan precies zo mooi maakt, is voor Dennis heel makkelijk te omschrijven. “Ik vind de ‘schijt-aan-alles’-attitude fantastisch. Alles kan en mag in Amsterdam. In februari 2021, tijdens de lockdown, hoorden we vlak om de hoek harde muziek en een hoop mensen. Mijn vriendin ging uit nieuwsgierigheid even kijken. Na 20 minuten kwam ze thuis; rode wangen en een big smile op haar gezicht. Ze vertelde over DJ MC Wou en de 200 man die er spontaan stonden te dansen en te zingen. Het werd wereldnieuws. Die gekke Amsterdammers die spontaan in de sneeuw stonden te feesten. Voor mijn gevoel kan dat maar op één plek, hier in Amsterdam.”

De echte Amsterdammer - Dennis Rijsenbrij

FAVORIETEN VAN DENNIS

Favoriete activiteit in Amsterdam?

“Met stip op één: varen! Het eerste wat ik heb gedaan toen ik er kwam wonen is een sloep kopen. De stad is gemaakt om van af het water te bekijken. Daardoor ben ik me ook gaan verdiepen in de geschiedenis en trivia over Amsterdam. Ik neem mijn vrienden vol trots mee op de boot (soms natuurlijk ook te voet) om ze rond te leiden en te bestoken met allerlei weetjes."

Favoriete museum?

“Ik ben niet zo’n groot museumfan, maar eigenlijk is de hele binnenstad van Amsterdam het grootste en mooiste museum. Hoe vaak ik er ook doorheen vaar of loop, iedere keer zie ik weer nieuwe dingen. Ik kan vooral genieten van de knipoog-kunst van Streetart Frankey. Luchtig, met veel humor en op verassende plekjes. Supertof!”

Favoriete theater?

“De Kleine Komedie voor een livevoorstelling. Voor een bioscoopbezoek ga ik graag samen met mijn vriendin naar Kriterion. Zo’n heerlijk oud filmtheater met een kroegje er in waar je voor- of achteraf nog een speciaalbiertje kan pakken.”

Favoriete gedicht over de stad?

“Doe je ogen even dicht van Michel Kuipers (pseudoniem K. Michel). Het is een kunstwerk langs de Tugelaweg in de Transvaalbuurt in Oost, en beschrijft de joodse geschiedenis voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Ik kwam het toevallig tegen tijdens een wandeling. Toen ik het voorlas stond mijn vriendin te janken.”

Favoriete restaurant of café?

“We gaan graag naar Café Krull aan het Sarphatipark, daar komt van alles. Van mensen uit de buurt tot toeristen. Sinds kort heb ik ook Café Chris Scholten ontdekt. Heerlijke Amsterdamse ‘Ajax’-kroeg, met mijmerende ouwe mannen, een pittige dame achter de toog, en een ouderwets biljart. Ons favoriete restaurant is Due Sicilie in Oost. Het wordt gerund door Luigi en Verdiana, de meest trotse Italianen die we kennen. En voor vegetarisch moet je echt naar Betty’s in de Rijnstraat. Eigenaars Gido en Lien zijn tovenaars in keuken, en nog eens erg lieve mensen ook. Heb erg met ze te doen in deze tijden…” 

Ben jij ook een trotse Amsterdammer en wil je graag je verhaal en favoriete plekken delen? Neem dan contact met ons op via redactie@iamsterdam.com.