Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
A couple reading books in the museum shop of Huis Marseille.
Afbeelding van Jan de Ridder

De leukste boekenwinkels

Niks is leuker dan rondsnuffelen in een boekenwinkel. Om je wat inspiratie te geven, hebben we de leukste voor je uitgezocht.

De boekhandel Van Pampus

Het belangrijkste doel van deze boekhandel is ‘uitnodigen tot oponthoud’. Dit betekent leunstoelen door de hele winkel waarin je rustig kunt lezen, hoekjes met zachte kussens voor de jongere lezers en een kopje koffie voor tijdens het lezen. Kun je niet kiezen tussen al het moois en heb je wat hulp nodig van het personeel? Dat kan, want zij hebben een selectie voor je gemaakt. Je herkent de boeken meteen, want deze staan niet rug-aan-rug maar liggen plat. Zo pak je eerder een boek dat nét even wat meer aandacht verdient.

Boekhandel van Pampus | C. van Eesterenlaan 17

Boekhandel het Martyrium

In het Martyrium is een ruime selectie aan boeken te vinden in verschillende talen en thema’s. maar hier kom je eigenlijk echt voor de ramsj (goedkopere boeken). Sommige boeken daarvan zijn nergens anders te vinden. Stel je open voor nieuwe vondsten en pik net dat ene zeldzame pareltje eruit. Vaak nog spotgoedkoop ook!

Boekhandel het Martyrium | Van Baerlestraat 170-172

Scheltema

Als echte leesliefhebber mag je Scheltema niet overslaan. Met 5 etages en meer dan 125.000 boektitels, is Scheltema een waar walhalla voor boekenwurmen. Deze megaboekhandel opende in 1853 voor het eerst de deuren en is sindsdien niet meer weg te denken uit Amsterdam.

Scheltema | Rokin 9

De Coöperatieve Nieuwe Boekhandel

De Coöperatieve Nieuwe Boekhandel is meer dan alleen een boekhandel. Naast een goed assortiment aan boeken en persoonlijk advies, is deze zaak er echt voor de Bos en Lommer-buurtbewoners. Deze winkel heeft wel 200 buurtbewoners die eigenaar zijn van de winkel. Samen hebben ze ervoor gezorgd dat deze boekhandel kon blijven bestaan. Voor iedereen die het moeilijk vindt om een nieuw boek te kiezen, staan er op hun site tips van de medewerkers en van de coöperanten.

De Coöperatieve Nieuwe Boekhandel | Bos en Lommerweg 227

Athenaeum Zuidoost

Athenaeum Boekhandel Zuidoost heeft een rijk assortiment dat past bij de unieke, kosmopolitische cultuur van stadsdeel Zuidoost. Je vindt hier veel verhalen die zich afspelen in dit stadsdeel, of geschreven zijn door de mensen hier vandaan. Daarom zie je vooral veel bewoners hier die komen voor herkenbaar en leerzaam leesvoer. In samenwerking met diverse culturele instellingen uit Zuidoost is deze ruime boekhandel geopend in de Amsterdamse Poort. 

Athenaeum Boekhandel Zuidoost | Bijlmerplein 1009

Over het water

Sinds begin 2024 hebben Jildau de Boer en Bibi Scholten van Aschat deze boekhandel in de Van der Pekstraat overgenomen. Als echte boekenliefhebbers zijn ze in de boekenwereld gestapt en willen ze in hun winkel voornamelijk de aandacht voor vrouwelijke schrijvers vergroten. Boeken van Niña Weijers en Tove Ditsleven zijn dan ook duidelijk zichtbaar. Daarnaast willen ze ervoor zorgen dat de buurtbewoners hier graag blijven komen. Want niet iedereen komt hier voor de boeken, maar ook voor de plek met een gezellige sfeer.

Boekhandel Over het water | Van der Pekstraat 59

Meck & Holt

Dé boekhandel in Nieuw-West moet misschien eind 2025 haar deuren sluiten omdat er geen opvolger is. Voor veel buurtbewoners een reden om een vereniging op te richten om de boekhandel open te houden. Naast boeken voor iedereen, kun je hier terecht voor allerlei activiteiten.

Meck & Holt | Tussen Meer 46

Specifieke boekenwinkels