Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
A couple reading books in the museum shop of Huis Marseille.
Afbeelding van Jan de Ridder

De meest bijzondere boekenwinkels

Niks is leuker dan rondsnuffelen in een boekenwinkel. Om je wat inspiratie te geven, hebben we de leukste voor je op uitgezocht.

Ontspannen bij Van Pampus

Op het KNSM-eiland vind je Van Pampus, een bijzondere boekhandel met huiskamersfeer. Pak een kopje koffie, ga zitten in een comfortabele leunstoel en verlies jezelf even in een van de vele boeken. Onthaasten, noemen ze dat hier. Ga voor een bestseller of kies een van de persoonlijke favorieten van het personeel.

Op tweedehands boekenjacht

Lees je vooral in het Engels? Dan moet je als boekenwurm echt even de eindeloze gangen van The Book Exchange induiken, waar je een enorme selectie aan tweedehands Engelstalige boeken vindt voor een aardig prijsje. Een verloren middag is hier al snel opgevuld met boeken, boeken en nog veel meer boeken.

Vroege boekenpret

De pret begint al vroeg en dat weten ze bij De Kinderboekwinkel. Beter advies in kinderboekland kun je niet krijgen, want alle medewerkers lezen ieder nieuw boek dat binnenkomt. Of je nu een Young Adult-titel of prentenboek zoekt – ze hebben het allemaal.

Match made in Jimmink

Bij Jimmink ga je nooit met lege handen naar huis. Het personeel heeft namelijk zowaar elk boek in de winkel gelezen en kan de perfecte match voor je maken. Daarnaast worden er allerlei evenementen georganiseerd, waaronder het jaarlijkse vrijheidsdiner op 5 mei.

Bookieman in een bookiehuisje

Zo halverwege de Herengracht is wel een heel bijzonder boekenparadijs te vinden. Hier schuilt namelijk de Happy Bookieman, de man achter het verborgen boekenhuisje waar je 24/7 mag rondsnuffelen in zijn verzameling tweedehandsboeken. Voor €1,50 mag je al een exemplaar meenemen!

Ramsj, ramsj, ramsj

In het Martyrium is een ruime selectie aan boeken te vinden in verschillende talen en thema’s, maar hier kom je echt voor de ramsj. Sommige boeken zijn namelijk nergens anders te vinden. Stel je open voor nieuwe vondsten en pik net dat ene zeldzame pareltje eruit. Vaak nog spotgoedkoop ook!

De Nieuwe Boekhandel

De Nieuwe Boekhandel
Afbeelding van De Nieuwe Boekhandel

De Nieuwe Boekhandel is meer dan alleen een boekhandel. Naast een goed assortiment aan boeken en persoonlijk advies is deze zaak is er echt voor de BoLo-buurt. En mocht je tijdens het struinen ineens je ware liefde tegen het lijf lopen, kun je ook nog eens trouwen tussen de boeken. Is er iets mooier dan dat?

Aan cultuur geen tekort in Zuidoost

Athenaeum Boekhandel Zuidoost heeft een rijk assortiment dat past bij de unieke, kosmopolitische cultuur van stadsdeel Zuidoost. Met ook juist veel verhalen die zich afspelen in en geschreven zijn door mensen uit dit stadsdeel, komen vooral veel bewoners hier terecht voor herkenbare en leerzame leesvoer. In samenwerking met diverse culturele instellingen uit Zuidoost is dit ruim opgezette boekhandel geopend in de Amsterdamse Poort. 

Vorstelijke megaboekhandel Scheltema

Als echte leesliefhebber mag je Scheltema niet missen. Met 5 etages en meer dan 125.000 boektitels is Scheltema een waar walhalla voor boekenwurmen. Deze megaboekhandel opende in 1853 voor het eerst de deuren en is sindsdien niet meer weg te denken uit Amsterdam.

Athenaeum Boekhandel

Stil je leeshonger bij Athenaeum. Van bestsellers tot verrassende nieuwe ontdekkingen, en van magazines tot studieboeken. Hier gaat jouw boekenhart gegarandeerd sneller kloppen.

Over het water

Is er iets leuker dan lezen? Lot Douze van Boekhandel Over het water denkt van niet. In haar boekhandel, net over het IJ, spelen niet bestsellers maar ontmoetingen te hoofdrol. De place to be voor een fijn boekengesprek en verrassende aanraders.

Taalcoaching en taalmaatjes

Aan de Tolhuisweg vind je wel een heel knusse verzamelplaats voor boekliefhebbers. Hier krijgen boeken een tweede leven. Je kunt boeken gratis lezen, brengen, ruilen of meenemen. In het Leeshuis organiseren Conny, Lieske en Sjen ook taalactiviteiten voor mensen met een niet-Nederlandse moedertaal om de Nederlandse taal beter onder de knie te krijgen. Dit team van toegewijde vrijwilligers heet je graag welkom met een kop koffie, thee en een goed boek.