Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Facebook Omelegg

De beste plekken voor een katerontbijt

Takel jezelf uit bed, drink een liter water, gooi er een paracetamol in en ga brunchen. Niks sust de brakke maag beter dan een bordje (vettig) troosteten. De 8 allerbeste katerontbijtspots op een rij. 

Mirte Vreemann
Social media redacteur. Neemt je mee door het Mokumse paradijs, waarbij ze op zoek gaat naar alles wat lekker, gezellig en creatief is.
Volg Mirte

Eetsalon van Dobben

Afbeelding van Facebook Van Dobbe

De broodjeszaak met witte tegeltjes, Russisch ei en bijdehand personeel in witte doktersjassen als kenmerk bestaat al sinds 1945 en is een begrip in de stad. Dé plek om snel je honger te stillen. Poespas of uitbundige versieringen vind je hier niet, het eten is het enige dat telt. Ga voor een van de klassiekers zoals een broodje halfom, kroket met mosterd, ossenworst of huzarensalade. Oh, vergeet niet er een glas melk bij te vragen!

Slagerij Vet

Afbeelding van Facebook Slagerij Vet

Familiebedrijf Slagerij Vet is al generaties gevestigd op de Zeedijk. Je bent gewaarschuwd: één Broodje Zeedijk is genoeg voor een levenslange verslaving. Slager Huib Vet heeft zelfs een apart werkblad voor zijn meest populaire broodje. Dat alles zelfgemaakt is - van de kip (gerookt in eigen slagerij) tot het sausje - doet veel voor de magie. Je moet het gewoon een keer zelf ervaren. Let wel op: zondag zijn ze gesloten, dus probeer een zondagskater te vermijden!

Hoi Tin

Afbeelding van Facebook Hoi Tin

Na een broodje Zeedijk heb je gegarandeerd de smaak te pakken. Een paar voetstappen verwijderd van Slagerij Vet vind je Hoi Tin. Het is een Chinees restaurant maar ze hebben ook een kleine bakkerij aan de voorkant, daar wil je met of zonder kater direct heen. Ze verkopen verschillende soorten gebak, maar de absolute aanrader is de Pork Buns. Wat zijn die lekker! Meer een zoetekauw? Dan hebben ze ook voldoende zoete Mooncakes, waar je helemaal happy van wordt.

JuiceBrothers

Afbeelding van Facebook Juice Brothers

Zo, tijd voor iets gezonds tussendoor, want ‘het beste katermedicijn is een gezonde maaltijd’. Dus mocht je zin hebben in een fitte start, dan zit je bij een van de locaties van JuiceBrothers goed. De sappen hebben allemaal pakkende namen zoals Dragon’s Breath, Prince of Persia, Easy Going en Love Game. Als je niet beter zou weten dan zou je denken dat je de menukaart van een cocktailbar aan het bekijken bent. Doorpakken waar je de avond ervoor gebleven bent kan ook, ze hebben voldoende shots en veel met een specifiek doel. Zo kan je een Beauty shot bestellen, een Hangover shot of een Energy shot.

Boer Geert

Afbeelding van Facebook Boer Geert

Enórme trek? Dan wil je voor een goed gevuld broodje naar Boer Geert. Het zijn geen broodjes die je op Instagram kunt plaatsen met een bijschrift ‘uitbrakken met de meiden’, want deze broodjes zijn ervoor gemaakt om direct opgepeuzeld te worden waarna je je vingers vol saus nog even aflikt. Dit is dan ook precies waar je zin in hebt wanneer je een enorme kater hebt. Een paar favorieten: Philly Cheese Steak, broodje Mokum, broodje pastrami of broodje Vitello Tonato, allemaal ware smaakexplosies.

  • Boer Geert | Ten Katemarkt, Hasebroekstraat 6, Pieter Ghijsenlaan 19, Zaandam

Omelegg

Afbeelding van Facebook Omelegg

Een gekookt of gebakken eitje is – wetenschappelijk bewezen – een goed middel om van je kater af te komen. Omelegg is er (misschien wel mede daardoor) trots op de eerste ‘omeletterie’ van Nederland te zijn. Mocht je een misselijke kater hebben is het misschien niet de beste plek voor jou. Verwacht namelijk experimentele items zoals een omelet met dadels, currywurst of banaan en pindakaas. Maar een simpele omelet hebben ze ook. Er gaan zelfs 3.000 eieren per week doorheen!

Biertuin

Een ander medicijn om van een kater af te komen: doordrinken. En dan de perfecte combinatie: bier en een stevig ontbijt. De menukaart van De Biertuin staat bekend om een aantal (inmiddels) echte klassiekers. De hele of de halve kip, de Jager schnitzel (ook vega te bestellen is), de bratwurst, ribs en het Limburgs zoervleisj. Maar ook de Philly Cheese Steak is een absolute aanrader, neem er een zuur biertje bij zoals een Polyamorie van Oedipus en je kater is als sneeuw voor de zon verdwenen.

Toastable

Afbeelding van Facebook Toastable

De tip van de redactie: tosti’s. en bij Toastable houden ze van tosti’s. Maar dan wel échte tosti’s! We horen je denken, wat is dan een échte tosti? Kaas, krokant, goed brood, meer kaas en nog allerlei lekkers als vulling. Voor ieder wat wils bij een van de locaties van Toastable. De Say Cheese is een echte aanrader; met mozzarella, cheddar, oude kaas en een beetje grove mosterdmayo. Fun fact: sommige tosti’s bij Toastable zijn wel 8 cm hoog voordat ze in de grill in gaan!

Mirte Vreemann
Social media redacteur. Neemt je mee door het Mokumse paradijs, waarbij ze op zoek gaat naar alles wat lekker, gezellig en creatief is.
Volg Mirte