Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Tentoonstellingen

Véréna Paravel & Lucien Castaing-Taylor - Cosmic Realism

Eye Filmmuseum presenteert presenteert Cosmic Realism, de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van Véréna Paravel en Lucien Castaing-Taylor. Opgeleid als antropologen combineren ze antropologie, documentaires en beeldende kunst in hun werk. De tentoonstelling voert langs zeven immersieve installaties waarin je de ontwikkeling van de makers kunt volgen.

Véréna Paravel & Lucien Castaing-Taylor - Cosmic Realism

Data
za 2 mrt10:00 - 19:00
zo 3 mrt10:00 - 19:00
ma 4 mrt10:00 - 19:00
Meer data
Locatie
Eye Filmmuseum
IJpromenade 1
1031 KT Amsterdam
toon in Google Maps

De wereld bezien vanuit niet-menselijke standpunten

Véréna Paravel en Lucien Castaing-Taylor zijn voortdurend op zoek naar een nieuwe filmtaal die verder gaat dan de traditionele mensgerichte blik in de antropologie. Ze laten de wereld zien vanuit niet-menselijke standpunten, met soms intense en desoriënterende ervaringen als gevolg. Deze werken raken aan grootse, allesomvattende thema’s als het aardse, de zee, de geest, de slaap en de Apocalyps. 

Paravel en Castaing-Taylor benadrukken het fysieke en sensorische vanuit een niet-menselijk perspectief. Zo ontwikkelen ze een nieuwe filmtaal met een kosmische blik die de mens niet langer centraal stelt, maar de relaties tussen alle levenden wezens onderling blootlegt.

Filmen is voor Paravel en Castaing-Taylor onderzoek doen: ze filmen terwijl ze onderzoeken en vice versa. De camera dient daarbij als onderzoeksinstrument en de makers deinzen er niet voor terug om hun onderwerpen dicht op (of onder) de huid te zitten.

De Humani Corporis Fabrica

Voor de film De Humani Corporis Fabrica (2022), waar ze speciaal voor deze tentoonstelling een installatie van acht schermen van maakten, deden ze uitgebreid onderzoek in vijf Parijse ziekenhuizen. Daar zwerft hun camera niet alleen tussen de patiënten, de artsen en de verplegers, maar dringt deze ook door in de vlezige binnenkant van het menselijk lichaam, ín de aorta’s, bloedvaten en hersenen van de geopereerden. Net zoals de chirurgen in de film openen de filmmakers een wereld die tot dan toe (cinematografisch) onbekend bleef en verkennen ze deze van binnenuit.

Leviathan

In hun bekendste film Leviathan (2012), een duizelingwekkende studie over de relatie tussen de mens en de zee, filmden ze maandenlang op een viskotter, waarbij ze tientallen kleine GoPro-camera’s aan de boot, de bemanning en de visnetten bevestigden. Met dit beeldmateriaal creëerden zij een organisch geheel waarin de visvangst niet enkel door de ogen van de bemanning, maar eerder vanuit het perspectief van de vissen, de meeuwen of de zee zelf wordt gezien.

Data en tijden

vrijdag 1 maart10:00 - 19:00
zaterdag 2 maart10:00 - 19:00
zondag 3 maart10:00 - 19:00

Véréna Paravel & Lucien Castaing-Taylor - Cosmic Realism

Data
za 2 mrt10:00 - 19:00
zo 3 mrt10:00 - 19:00
ma 4 mrt10:00 - 19:00
Meer data
Locatie
Eye Filmmuseum
IJpromenade 1
1031 KT Amsterdam
toon in Google Maps