Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Tentoonstellingen

Nieuw New Babylon NDSM Expo XV in NDSM Fuse

In NIEUW NEW BABYLON tonen kunstenaars nieuwe mythen, zoals Constant Nieuwenhuis ooit New Babylon als een droom beschreef: een illustratie van een levenswijze in een veronderstelde samenleving. Het zijn dystopische verhalen die confronteren, maar ook optimistische waar de toeschouwer zich mee kan identificeren.

Gratis entree

Nieuw New Babylon NDSM Expo XV in NDSM Fuse

Data
do 30 mei12:00 - 18:00
vr 31 mei12:00 - 18:00
za 1 jun12:00 - 18:00
Meer data
Locatie
NDSM-Fuse
Ndsm-plein 29
1000 WC Amsterdam
Volg ons

Nieuwe mythen

Te midden van de wereldwijde conflicten met bijbehorende vluchtelingenstromen en de klimaatcrisis die sneller en verwoestender toeslaat dan voorspeld, zijn er ook lichtpuntjes die hoop en vertrouwen in een betere toekomst geven. Jongeren zetten zich actief in om misstanden aan te kaarten, met zelfs juridische stappen tegen grote bedrijven en landen. En wereldwijd zijn er initiatieven om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. We realiseren ons steeds meer dat we slechts een klein deel zijn van een groot en complex systeem. Het idee dat we de 'kroon van de schepping' zijn, blijkt achterhaald. We worden simpelweg meegesleurd door krachten waar we weinig controle over hebben.

Mensen zijn bedreven in het creëren en geloven van verhalen. De oude mythen van helden en goden passen echter niet meer bij de huidige realiteit; ze zijn verouderd en simplistisch. We hebben nieuwe mythen nodig die onze veranderde behoeften weerspiegelen, met nieuwe personages die ons helpen omgaan met de snel veranderende wereld.

In NIEUW NEW BABYLON tonen kunstenaars deze nieuwe mythen, zoals Constant Nieuwenhuis ooit New Babylon als een droom beschreef: een illustratie van een levenswijze in een veronderstelde samenleving. Het zijn dystopische verhalen die confronteren, maar ook optimistische waar de toeschouwer zich mee kan identificeren. Zo staat er een meer dan levensgrote veerman uit de Griekse mythologie die zielen naar de onderwereld vervoert in een boot die weliswaar niet zeewaardig is, maar waar een kat, het heilige dier van de oude Egyptische beschaving, op de voorplecht de verbeelding is van hoop. Een natuurgebied op een balkon toont een hoopvolle toekomst in dichtbevolkte steden. En het grote fotowerk van een zwevend object boven een stil landschap roept een sterke associatie op met 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick uit 1968, als een verwijzing naar een nieuwe start van de mensheid in het universum.

Curator Ellen Klijzing    Kunstenaars Lies Aris, Wim Bakker, Allard Boterenbrood, Vincent Boschma, Madelon ter Borg,

Ike van Cleeff, Gertjan Evenhuis, Ester Eva Damen, Jim Du Pan, Neil Fortune, Catarina Garcia, Marian Genet, Kris Gonzalez, Fabien Gruau, Frank Hietbrink, Caroline Kampfraath, Ossa Kierkegaard, Esther Kin, Nanny Kok, Bas Kosters, Rucha Kulkarni, Igor Kusmirak, Neyde Lantyer, GH Mack, Helena Kaori Maeda, Femke Moedt, Maud Oonk, Paul Rinzo, Eduardo Rojo,

Carla Rump, Henk Schut, Helga van Stralen, Mieke de Waal, Marius van Zandwijk 

Data en tijden

donderdag 30 mei12:00 - 18:00
vrijdag 31 mei12:00 - 18:00
Gratis entree

Nieuw New Babylon NDSM Expo XV in NDSM Fuse

Data
do 30 mei12:00 - 18:00
vr 31 mei12:00 - 18:00
za 1 jun12:00 - 18:00
Meer data
Locatie
NDSM-Fuse
Ndsm-plein 29
1000 WC Amsterdam
Volg ons