Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Boat on lake Nieuwe Meer
Afbeelding van Koen Smilde

Activiteiten in de buitenlucht

Als het weer een beetje meezit, kun je bij jou in de regio prima terecht voor een actieve vakantie. Eigenlijk is het hele gebied één grote speeltuin voor jong en oud. Want wie zegt dat buitenspelen alleen voor kinderen is?

Op de pedalen

A couple on a tandem bike is cycling through the flower fields.
Afbeelding van Cris Toala Olivares

De polders van Noord Holland, de natuurgebieden van Flevoland, de vele bezienswaardigheden om elke hoek; er zijn maar weinig regio’s waar fietsen zó aantrekkelijk is voor elke leeftijd en ieder niveau. Bekende routes als De Beemster Route en De Zandwaaierroute roepen veel plezierige herinneringen op bij menig fietsliefhebber. Wijk eens van de geijkte paden af en doe een rondje door het Gooi of Oostvaardersplassen voor een ontspannen fietstocht die je niet snel zult vergeten.

Voor meer informatie over de routes kun je terecht op de volgende websites:

Bekijk hier nog meer fietsroutes.

Mountainbiken door de duinen

Mensen die liever wat spannender routes willen, kunnen hun lol op in Noord-Holland en Flevoland. De Schoorlse duinen staan hoog aangeschreven bij mountainbikers in Nederland en ook de tracks bij Zandvoort worden veelvuldig aangedaan door liefhebbers. Alternatieve plekken zijn er te over: Spaarnwoude, Landsmeer en Langedijk hebben interessante routes voor beginners en gevorderden. Zelfs in het ‘platte’ Flevoland liggen mooie routes, waaronder enkele uitdagende rondom Almere.

Voor meer informatie over de routes kun je terecht op de volgende websites:

Stap voor stap door de mooiste delen van het land

Of je nu lekker door wilt stappen of in alle rust van de omgeving geniet, je vindt het dichterbij dan je denkt. In de gehele regio vind je prachtige wandeltochten met namen die de fantasie prikkelen. Vanaf NS station Almere Oostvaarders loopt het pad ‘Naar de nieuwe wildernis’, dat zéér de moeite waard is. Of ‘De Boegse Baaierd’, dat begint en eindigt bij het monumentale (voormalige sanatorium) Zonnestraal in Hilversum. De omgeving van Uithoorn verken je het beste door de ‘Kwakelse Krakeling’ te lopen. En rondom Castricum liggen ‘Hoep Noord’, ‘Hoep Zuid’, ‘Hoepeltje’ en de ‘Grote Hoep’ op je te wachten.

Voor meer informatie over de routes kun je terecht op de volgende websites:

Watersporten

Couple walking over Amsterdam beach / On background kite surfers in action
Afbeelding van Koen Smilde

Nederland zou er geheel anders uit hebben gezien als wij ons niet hadden bekwaamd in het beheersen van het water. Dat dat talent in onze genen zit, kun je zelf bewijzen door zelf ook met/in het water te gaan spelen. De beste surfspots zijn er langs de gehele kust, maar Wijk aan Zee, Surfeiland Aalsmeer, Parnassia en Zandvoort steken nipt boven de andere plaatsen uit. Onder andere de Loosdrechtse Plassen, het Meer van Luna, het Alkmaardermeer en het almeerse Weerwater en Dynamique Watersport in Spaarndam lenen zich uitstekend voor suppen, wakeboarden en waterskiën. En wie van zeilen houdt kan zijn hart ophalen in Uitgeest.

Kijk voor meer informatie op:

Bootje huren

bootjes in de havenkom
Afbeelding van MAARTEN FEENSTRA

Pak je het liever een tandje rustiger aan, dan zijn er op de Hollandse wateren meer dan genoeg mogelijkheden om een boot te huren, al dan niet met schipper. Dat begint bij kleine fluisterbootjes die je op zéér veel plaatsen in De Beemster, de Eilandspolder, het Ilperveld en de absolute topper: Het Rijk der Duizend Eilanden nabij Broek op Langedijk. Grotere boten zijn zowel mét als zonder schipper te huren in vrijwel elke plaats aan het water. Onze favorieten: Loosdrechtse Plassen, Aalsmeer en Monnickendam.

Kijk voor meer informatie op:

Bezoek een onbewoond eiland

Afbeelding van Tony Perez

Onbewoonde eilanden in Nederland? Jazeker. En je hoeft er niet voor naar de Cariben. Zo zijn er al 2 onbewoonde eilanden onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Forteilanden Pampus en IJmuiden zijn namelijk, ondanks het grote aantal dagelijkse bezoekers, officieel onbewoond.

Voor de kust van Blaricum ligt het onbewoonde eiland Dode Hond, dat als werkeiland is opgespoten tijdens de inpoldering van Flevoland. Nu is het een geliefde vaarbestemming en maken veel vogelsoorten het hun thuis.

En middenin het Markermeer ligt het nieuwste stukje Nederland: de Marker Wadden. Vanuit Lelystad stap je op de veer die je naar het beschermde natuurgebied brengt. Reserveren is hiervoor echter wel verplicht.

Voor meer info kun je terecht op: