Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Tentoonstellingen

Grand March: A Historic House through a Ballroom Lens

Het Amsterdam Museum en House of Vineyard (het eerste ballroomhuis in Nederland) presenteren de tentoonstelling Grand March: A Historic House through a Ballroom Lens. In de kamers van Huis Willet-Holthuysen toont House of Vineyard met mode-interventies en kunstinstallaties de kracht van ballroomcultuur.

Grand March: A Historic House through a Ballroom Lens

Data
di 12 dec10:00 - 17:00
wo 13 dec10:00 - 17:00
do 14 dec10:00 - 17:00
Meer data
Locatie
Huis Willet-Holthuysen
Herengracht 605
1017 CE Amsterdam
toon in Google Maps

House of Vineyard

Als trailblazers van de Nederlandse scene verkent House of Vineyard de kracht van ballroom, waarin thema’s als verzet, gemeenschapsvorming en zelfexpressie een grote rol spelen. Voor de tentoonstelling Grand March. A Historic House through a Ballroom Lens neemt ballroomhuis House of Vineyard de bezoeker mee door de historische ruimtes van Huis Willet-Holthuysen vanuit het perspectief van de hedendaagse ballroomscene. Ze doet dat door de ruimtes van het Amsterdamse herenhuis aan te vullen met installaties met mode, sieraden, fotografie en beeldende kunst. 

Ballroom

Ballroom werd gevormd voor en door Zwarte en Latijns-Amerikaanse trans vrouwen en queer mensen in de jaren 70 van de vorige eeuw in Harlem, New York. Zij verzetten zich tegen reguliere, veelal racistische schoonheidswedstrijden door balls te organiseren voor, met en door lhbtiq+-ers van kleur. Tijdens een ball strijden queer, trans- en cismensen in verschillende categorieën, zoals fashion, realness, body en performance, om trofeeën, geldprijzen en verering. De balls zijn uitbundige underground-evenementen, die fungeren als verzet tegen de overheersende cisnormatieve maatschappij. Sinds de opkomst van deze balls is ballroom een bloeiende artistieke cultuur. Veel mensen die actief zijn in de ballroomscene, zijn lid van een 'huis'. Hierin is een groep mensen vertegenwoordigd die elkaar gekozen heeft als 'familie', met een veilig thuis waarin ruimte is voor ieder individu.

Over House of Vineyard

Het dynamische en internationaal erkende House of Vineyard is in 2014 opgericht door Amber Vineyard. House of Vineyard is tegenwoordig meer dan een gemeenschap die balls organiseert of eraan deelneemt: het is een krachtige beweging die de ballroomcultuur binnen Nederland heeft geïntroduceerd en nog steeds verrijkt. Naast de grote bijdrage aan balls wereldwijd organiseert House of Vineyard ook het jaarlijkse Pussy Wagon Stage op Milkshake Festival en voguing-workshops in de Melkweg. Ook vervult House of Vineyard jaarlijks een onmiskenbare rol tijdens Pride Amsterdam. Op deze manier delen de leden hun kennis en de waardes binnen de ballroomscene. Dit is de eerste tentoonstelling waarin House of Vineyard als collectief een tentoonstelling co-cureert.

Over Huis Willet-Holthuysen

De tentoonstelling is te zien in het imposante Huis Willet-Holthuysen, onderdeel van het Amsterdam Museum, aan de Herengracht in Amsterdam. Het dubbele herenhuis heeft verschillende historische ruimtes, waaronder een 19e-eeuwse balzaal en een symmetrische Franse stijltuin, en herbergt tal van indrukwekkende historische voorwerpen. In Huis Willet-Holthuysen worden daarnaast tentoonstellingen geprogrammeerd die het huis en zijn verleden vanuit verschillende perspectieven belichten.

Data en tijden

maandag 11 december10:00 - 17:00
dinsdag 12 december10:00 - 17:00
woensdag 13 december10:00 - 17:00

Grand March: A Historic House through a Ballroom Lens

Data
di 12 dec10:00 - 17:00
wo 13 dec10:00 - 17:00
do 14 dec10:00 - 17:00
Meer data
Locatie
Huis Willet-Holthuysen
Herengracht 605
1017 CE Amsterdam
toon in Google Maps