Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Tentoonstellingen

Jeff Cowen – Provence Works

Beleef de Zuid-Franse Provence door de ogen van Jeff Cowen (New York, 1966) in zijn tweede solotentoonstelling in Huis Marseille. Gefascineerd door het scherpe licht en de overweldigende natuur heeft hij in dit nieuwe fotografische werk zijn gevoel voor deze regio weten te vangen.

Jeff Cowen – Provence Works

Data
za 22 jun10:00 - 18:00
zo 23 jun10:00 - 18:00
ma 24 jun10:00 - 18:00
Meer data
Locatie
Huis Marseille, Museum voor Fotografie
Keizersgracht 401
1016 EK Amsterdam
toon in Google Maps

Analoge ambacht en experiment

In een wereld die wordt beheerst door snelheid, beeldschermen, technologie en productie, probeert Cowen ons in zijn werk te attenderen op de sublieme ervaring van de schoonheid van de natuur. Als kunstenaar en fotograaf houdt hij zich verre van de digitale wereld en neemt hij het ambachtelijke fotoproces letterlijk in eigen hand. Met zelfgebouwde vergroters, grote analoge afdrukken op vintage fotopapier en experimenten met ontwikkelingsvloeistof is iedere afdruk uniek.

Hoewel in zijn fotografie alle traditionele kunsthistorische genres zoals stilleven, landschap en portret aan bod komen, speelt de alchemie tijdens het handmatig afdrukken een belangrijke rol en krijgt abstractie in sommige werken de overhand.

Het licht van de Provence

Het werkproces en het uiteindelijke resultaat van de Provence Works doen ook aan schilderkunst denken. Eerder kozen beroemde schilders als Paul Cézanne en Vincent van Gogh de regio tot onderwerp. De esthetiek van melancholie en de verbondenheid met de natuur die zij verbeeldden, is ook voelbaar in het werk van Cowen. Na jarenlang als een nomadische kunstenaar in grote steden als New York, Berlijn en Parijs gewoond en gewerkt te hebben, verkiest Cowen nu een afgelegener plek. De intensiteit van het berglandschap, de kracht van een simpele artisjok, de ruimte en de vaak zo intens blauwe lucht bieden hem op eenzelfde manier inspiratie als het geval was voor Cézanne en Van Gogh. Daarmee plaatst hij zichzelf in lijn met de kunstenaars die hun inspiratie uit de Provence in hun beeldende kunst hebben vertaald.

Huis Marseille en Van Gogh Museum

Voor deze tentoonstelling gaan Huis Marseille en het Van Gogh Museum een bijzondere samenwerking aan. Tegelijk met de tentoonstelling in Huis Marseille zullen in het Van Gogh Museum in de vaste collectieopstelling enkele werken van Jeff Cowen te zien zijn, naast tekeningen en schilderijen die Van Gogh in de Provence heeft gemaakt.

Data en tijden

zaterdag 22 juni10:00 - 18:00
zondag 23 juni10:00 - 18:00
maandag 24 juni10:00 - 18:00

Jeff Cowen – Provence Works

Data
za 22 jun10:00 - 18:00
zo 23 jun10:00 - 18:00
ma 24 jun10:00 - 18:00
Meer data
Locatie
Huis Marseille, Museum voor Fotografie
Keizersgracht 401
1016 EK Amsterdam
toon in Google Maps