Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Musea

Escher in het Paleis

Museum Escher in Het Paleis is gewijd aan het werk en leven van de Nederlandse graficus M.C. Escher. De combinatie van Eschers wonderbaarlijke werk en de koninklijke geschiedenis van dit voormalige paleis in Den Haag, maken een bezoek aan dit museum tot een bijzondere belevenis.

Escher in het Paleis

Op de kop van het Lange Voorhout in Den Haag staat een klein 18e-eeuws paleisje dat tegenwoordig gewijd is aan het werk van M.C. Escher (1898-1972). De Nederlandse graficus die water omhoog laat stromen, vogels in vissen verandert en handen elkaar laat tekenen. Koningin Emma kocht het pand in 1896, verbouwde het uitvoerig en woonde er tussen 1901 en haar dood in 1934. De vorstinnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix gebruikten het als werkpaleis en ontvingen hier ambassadeurs. Het is in Den Haag het enige openbare gebouw waar de oude paleisfunctie nog te ervaren is. 

Het voormalige werkpaleis van de vorstinnen aan het prachtige Lange Voorhout is tegenwoordig een museum en huist de permanente tentoonstelling van Nederlands beroemdste graficus, M.C. Escher. Escher is meester in het tekenen van onechte situaties en weet iedereen te boeien met zijn wonderlijke wereld. Hij laat in z'n werk water omhoog stromen, vogels in vissen veranderen en mannen eindeloos dezelfde trap op- en aflopen. Met ruim 120 prenten zijn bij Escher in Het Paleis altijd de bekendste werken uit het oeuvre van Escher te bewonderen. Met als hoogtepunt de 7 meter lange Metamorfose III. Deze enorme houtsnede en zijn bijzondere opstelling laat de kijker de koppeling ervaren van eeuwigheid en oneindigheid waardoor tijd en ruimte verenigd zijn tot een organisch geheel. Ontdek Escher als meester van de metamorfose, de koning van de illusie en de tovenaar op papier.

Beleef de wereld van Escher

De tweede etage is veranderd in een interactieve wereld voor de presentatie Kijken als Escher. Door de innovatieve attracties word je deel van Eschers wereld: in een magische bol verschijnen en verdwijnen werelden. In een zaal lijken muren te veranderen en te bewegen, iets verder op ligt een spannende vloer! In de Kamer van Escher stap je in zijn magische wereld. Je verandert zelf het perspectief: kinderen lijken groter dan hun ouders. Heel bijzonder is de zaal met optische kunst. Je denkt beweging te zien, terwijl die er niet is: bij optische kunst gaat het, net als bij Escher, om gezichtsbedrog. Naast deze leuke attracties zijn er voor jongere kinderen speurtochten beschikbaar. Ook organiseert het museum workshops voor kinderen, op zondagmiddag en in de schoolvakanties ook op woensdagmiddag.