Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Concerten

Patronaat

Patronaat is één van de 10 grote poppodia in het clubcircuit van Nederland en werd in 1984 opgericht als eigentijds muziektheater. Het is gevestigd aan de Zijlsingel, vlakbij de Grote Markt in Haarlem.

Vanaf het eerste begin, van 1984 tot heden, heeft het Patronaat op alle fronten alleen maar groei gekend. Destijds betrok de Stichting Popmuziek Zuid-Kennemerland de gymzaal van de oude katholieke jongensschool aan de Zijlsingel 2. Deze bleek uitstekend geschikt om als concertzaal dienst te doen. In het eerste jaar werden er circa 60 concerten georganiseerd die in totaal zo'n 10.000 bezoekers trokken. De organisatie is begonnen met ongeveer 20 vrijwilligers maar inmiddels is de personeelsomvang uitgegroeid tot bijna 200 man waarvan 90 vrijwillige medewerkers en 110 professionals. Het Patronaat is daarmee van een kleine vrijwilligersorganisatie uitgegroeid tot een professioneel poppodium.

Met een sterke programmering en een eigen karakter behoort het Patronaat al jaren tot de kernpodia van Nederland. De opening van de nieuwbouw in september 2005 heeft die positie alleen nog maar verstevigd. Er is nog meer verbreding gekomen in het programma-aanbod en daardoor ook meer verbreding in de doelgroepen.

Het huidige Patronaat bestaat uit: Zaal 1 met een capaciteit van 1000, Zaal 2 met een capaciteit van 350, de sfeervolle Zaal 3 (waar maximaal 120 mensen kleinschalige optredens kunnen meemaken) en zelfs een Zaal 4, waar leuke feestjes in de privé-sfeer gehouden kunnen worden (wat natuurlijk in de andere zalen ook tot de mogelijkheden behoort). Door al deze zalen kan Patronaat een duidelijke broedplaats-functie hebben voor het lokale Haarlemse én landelijk opstartende muziektalent, en hun loopbaan als het ware ‘onder één dak’ volgen.