Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Concerten

Melencolia Brigitta Muntendorf, Ensemble Modern

Een experimentele muziektheatervoorstelling met stereotypen uit de renaissance, romantiek, pop en camp als 'melancholische speeltuin, tegen de onverschilligheid van het universum’. Melencolia van de Duits-Oostenrijkse componist Brigitta Muntendorf is high-tech, diep melancholisch en toch licht van toon. Dit theaterconcert is onderdeel van het Holland Festival, voertaal is Duits en Engels, voorzien van boventiteling in het Engels en Nederlands en te zien en te horen in Muziekgebouw aan 't IJ.

Melencolia Brigitta Muntendorf, Ensemble Modern

Data
wo 19 jun20:30 - 21:45
Locatie
Muziekgebouw aan 't IJ
Piet Heinkade 1
1019 BR Amsterdam
toon in Google Maps

Een combinatie van werkelijkheid en virtualiteit

Wat is melancholie? Het antwoord zal voor iedereen anders zijn. Muntendorf is één van de interessantste componisten van haar generatie. In Melencolia, uitgevoerd door veertien briljante musici van Ensemble Modern en een zeskoppig koor, presenteert ze op associatieve wijze zeven tableaus met verschillende antwoorden op die vraag. Die zijn geïnspireerd op de meest uiteenlopende onderwerpen, van Albrecht Dürers raadselachtige koperplaatgravure Melencolia I uit 1514 tot inmiddels uitgestorven steden in de virtuele wereld van Second Life en de beruchte kopstoot van voetballer Zinedine Zidane.

Op allerlei manieren worden werkelijkheid en virtualiteit op het podium met elkaar gecombineerd. De scenes komen tot leven in een kleurrijk en eiland-achtig decor met live-video projecties en uitbundige kostuums, kunstmatige intelligentie, augmented reality, gekloonde stemmen en een 3D-soundsystem. Waar virtuoze moderne-muzieksolo’s afgewisseld worden met onder meer sentimentele Japanse karaoke laveert de muziek knap tussen ironie, kitsch en cliché.

De rijkdom aan ideeën en indrukken nodigt paradoxaal genoeg juist uit tot nadenken over de gedemystificeerde wereld waarin we leven, in een voorstelling die vervreemdend, grappig en grillig, maar vooral ook zelf ten diepste melancholisch is.

Melencolia Brigitta Muntendorf, Ensemble Modern

Data
wo 19 jun20:30 - 21:45
Locatie
Muziekgebouw aan 't IJ
Piet Heinkade 1
1019 BR Amsterdam
toon in Google Maps