Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Bezienswaardigheden

Kaasmarkt Hoorn

Kaas. Onlosmakelijk verbonden met Hollandse tradities. De oudste kaasmarkt van Nederland is de kaasmarkt van Hoorn, het monumentale havenstadje iets ten noorden van Amsterdam. Een kaasmarkt met wortels in de Gouden Eeuw en zelfs nóg langer geleden. Een kaasmarkt die nog steeds springlevend is: vanaf half juni tot eind augustus kan men iedere dinsdag gratis kennismaken met deze eeuwenoude nering.

Elke dinsdag oog in oog met de geschiedenis

Het doet soms wat kolderiek aan; die driftig stappende mannen in hun onberispelijk witte pakken en hun strooien hoed met kleurig lint, de houten ‘berrie’ vol kazen tussen hen in. Toch maakt dit tafereel deel uit van een eeuwenoude choreografie, iedere stap heeft een betekenis. Het stapelen, het keuren, het wegen: alles heeft een rol. Al deze handelingen en hun betekenissen komen uitgebreid aan bod tijdens deze wekelijkse Hoornse kaasmarkt. 

Kleurrijke geschiedenis

De zomerse kaasmarkt in Hoorn is een bijzonder evenement voor zowel binnenlandse als buitenlandse bezoekers. Niet alleen krijgt de toeschouwer een blik in het roemrijke kaasverleden van Hoorn, ook de kleurrijke geschiedenis van de regio West-Friesland wordt aangestipt, middels volksdansen in authentieke negentiende-eeuwse klederdracht. 

Ontdek de Gouden Eeuw in Hoorn

De geschiedenis van de stad Hoorn begint in de late middeleeuwen, toen de nederzetting nabij de toenmalige Zuiderzee – het huidige Markermeer - tot bloei kwam. In de tijd van de befaamde Verenigde Oost-Indische Compagnie groeide Hoorn uit tot één van de rijkste steden in de Nederlanden. Talloze monumenten herinneren aan deze ‘Gouden Eeuw’. 

Gezellige terrassen

De kaasmarkt ligt centraal in de oude binnenstad, op een plein met de illustere naam ‘Roode Steen’, vernoemd naar de executies die hier honderden jaren geleden werden uitgevoerd. Tegenwoordig is kaas het enige dat rolt op deze plaats en komt de lokale bevolking hier vooral samen om op één van de vele terrassen te genieten van de zon en de historische schoonheid van de omgeving.