Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Bezienswaardigheden

De Vrijheidslaan

De Vrijheidslaan is een van de belangrijke hoofdwegen in het beroemde Plan Zuid van de architect Berlage. De straat vormt samen met de Berlagebrug de oostelijke toegang tot de Rivierenbuurt. In het gebied aan en rondom de Vrijheidslaan vind je bijzondere architectuur van grote namen uit de Amsterdamse School, zoals o.a. Michel de Klerk, Piet Kramer en Margaret Staal-Kropholler, de eerste vrouwelijke architect die in Nederland een beroepspraktijk uitoefende.

Naamswijziging

De Vrijheidslaan is een van de Amsterdamse straten die al een paar keer van naam is veranderd. Oorspronkelijk heette de laan de Amstellaan. De 2 grote vertakkingslanen stonden bekend als Noorder Amstellaan en Zuider Amstellaan. Na WO2 werd besloten om de lanen te vernoemen naar leiders van de landen die de overwinning op de nazi’s behaalden, namelijk de VS en Rusland. Zo ontstonden de Churchill en de Rooseveltlaan. De Amstellaan werd Stalinlaan. Na de Sovjet-Russische inval in Hongarije in 1956, op 14 november van dat jaar, werd de laan opnieuw hernoemd en kreeg de naam Vrijheidslaan.

Amsterdamse School-stijl

Hoewel diverse architecten aan de Vrijheidslaan hebben gewerkt, vormt het algehele aangezicht zeker één geheel. Hoewel de architecten slechts de gevels mochten ontwerpen, waren zij niet vrij om alles zelf te bepalen. Een commissie stelde vergaande eisen op over bijvoorbeeld hoogte en materiaalkeuze. Zo werden de architecten aan de Amstellaan bijvoorbeeld verplicht dezelfde geelkleurige steen te gebruiken, maar werden er ook eisen gesteld aan de kleur van de voegen, de dakbedekking en de kleur van het schilderwerk.

Kijk voor meer informatie over de architectuur van de Amsterdamse School en Plan Berlage op de website van Museum het Schip.