Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Bezienswaardigheden

Amnesty-huis

De architect Jacob van Campen (onder meer bekend van het Paleis op de Dam) heeft, zover bekend, in Amsterdam maar één woonhuis gebouwd: Keizersgracht 177, de Coymanshuizen (1625).

Waarschijnlijk is de reden daarvoor dat hij een nogal streng-classicistische smaak had. De woonhuizen van Amsterdam waren volgens Van Campen te smal om er een goed geproportioneerde classicistische gevel, in overeenstemming met het klassieke ordenboek, voor te plaatsen. Keizersgracht 177 is daarentegen geen smal huis: achter een brede gemeenschappelijke gevel bevinden zich de twee (gelijke) huizen van de gebroeders Balthasar en Joan Coymans.

De strenge en imposante lijstgevel met pilasters doet weinig Amsterdams aan. Deze rijke pilastergevel is het vroegste voorbeeld van Hollands classicisme in Amsterdam. Momenteel is de afdeling Nederland van Amnesty International, het Amnesty-huis, gevestigd op deze bijzondere locatie, tegenover de Westerkerk.

Amnesty International

Vrijheid zou vanzelfsprekend moeten zijn. Voor iedereen, ongeacht geloof, politieke opvatting, huidskleur, afkomst, geslacht of seksuele voorkeur. Toch worden overal ter wereld de rechten van de mens geschonden. Amnesty International doet onderzoek naar mensenrechtenschendingen, brengt rapporten uit, voert actie, praat met politici en beleidsmakers, steunt mensenrechtenactivisten en creëert bewustzijn in eigen land over onderwerpen die iedereen aangaan. Amnesty doorbreekt de stilte, geeft slachtoffers een stem en roept op tot wereldwijde naleving van de mensenrechten.