Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

De buurten van Amsterdam: Oud-West

In ‘De buurten van Amsterdam’ laten Amsterdammers de beste plekjes van hun favoriete buurt zien. Deze keer Oud-West, waarin productontwerper en straatartiest Frank de Ruwe je meeneemt naar 12 toffe locaties in deze hippe, maar ook oude wijk waar nieuwe hotspots als paddenstoelen uit de grond schieten.

Frank de Ruwe is productontwerper, uitvinder en straatartiest en woont al zo’n 10 jaar in zijn favoriete buurt: Oud-West. In deze video neemt hij ons mee langs de leukste plekjes in deze snel veranderende buurt. 

Oud-West: Frank - De buurten van Amsterdam | Uit in Amsterdam

Video thumbnail

Het beste van Oud-West

Toe aan een koffiebreak? Volgens Frank moet je dan echt bij Lot Sixty One zijn, waar je met een beetje geluk in het zonnetje kunt genieten van de – volgens sommigen – beste koffie van Amsterdam van de eigen branderij. Voor het beste plakje bananenbrood kun je terecht bij Berry en vanaf de eerste zonnestralen in maart kun je een lekker ijsje bij Lala IJs halen.

Lot Sixty One | Kinkerstraat 112

Berry | Bilderdijkkade 27 

Lala IJs | Tollensstraat 65F

Filmpje, marktje, paarse bloemkool…

Wellicht de meest bekende plek van Oud-West, maar zeker niet de minste: De Hallen. Pak een film in een van de zalen van de FilmHallen en wandel daarna op je eigen tempo over de Ten Katemarkt, waar je volgens Frank de beste hummus van Amsterdam kunt proeven bij de Gouden Krul. Voor groente en fruit in de mooiste kleuren moet je een bezoekje brengen aan groenteboer Sener, waar je onder andere paarse bloemkool (ja, echt) kunt kopen.

De Hallen | Hannie Dankbaarpassage 27

Ten Katemarkt | Ten Katestraat

Sener | Kinkerstraat 49A

Kunst en cultuur

Hoewel Oud-West bomvol culinaire hotspots zit, is er zeker ook cultuur te vinden in de buurt. Zo loopt Frank graag over de Jacob van Lennepkade, waar nog vele oude zaakjes en garages te zien zijn. Maar ook het Boomzagertje op het Leidsebosje is speciaal voor hem. Dit beeld staat er al 30 jaar en is met zijn bijzondere verhaal inmiddels een stadsicoon geworden. Momenteel wordt dit kunstwerkje opgeknapt en zal het waarschijnlijk een nieuwe locatie krijgen. Op het kruispunt tussen de Overtoom en de Eerste Constantijn Huygensstraat is daarnaast het lievelingswerkje van Frank te vinden, wat hij zelf zogezegd heeft afgemaakt. 

Ouderwets Oud-West

Winkelen kun je goed in de Jan Pieter Heijestraat, bijvoorbeeld bij de kleurrijke vintagewinkel Dolores Del Dia. Als je daarna moe en uitgehongerd bent van al dat shoppen en struinen, staat er bij De Italiaan een lekkere pizza voor je klaar of kun je aan de overkant terecht voor een echt cafédiner bij Toussaint. Het enige wat nog mist is zo’n lekker ouderwets hoekkroegje, maar ook daar heeft Frank een plekje voor, namelijk de Dikke Graaf. Klein en knus, niet te uitgebreide kaart, maar alle producten zijn goed; een beetje zoals Oud-West zelf.

Dolores Del Dia | Jan Pieter Heijestraat 93

De Italiaan | Bosboom Toussaintstraat 29

Café Toussaint | Bosboom Toussaintstraat 26

Dikke Graaf | Wilhelminastraat 153

Ontdek nog veel meer over Amsterdam Oud-West.