Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Theater en podiumkunsten

Holland Festival – Meet the Associate Artist: Christiane Jatahy

Het werk van associate artist Christiane Jatahy staat centraal in een gesprek over de kunst en verhalen die haar artistieke praktijk gevormd hebben. Deze Engelstalige lezing kun je bijwonen in theater de Balie en is onderdeel van het Holland Festival.

Holland Festival – Meet the Associate Artist: Christiane Jatahy

Data
za 8 jun15:00 - 17:00
Locatie
De Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10
1017 RR Amsterdam
toon in Google Maps

De stem van de maker

Holland Festival en De Balie maken samen een programma waarin het werk van auteur, theaterregisseur en filmmaker Christiane Jatahy centraal staat. Zij is dit jaar de associate artist van het Holland Festival. Sinds 2019 werkt het Holland Festival met veel plezier jaarlijks met een wisselende associate artist.

De associate artist vertegenwoordigt de stem van de maker, is een bron van inspiratie en is gedurende ruim een jaar een gesprekspartner voor het programmateam. Van de associate artist wordt nieuw en ouder werk getoond en een op maat gemaakt project in de stad ontwikkeld.

De dialoog met deze maker leidt weer tot verdere keuzes voor andere artiesten en voorstellingen in het festival. Het Holland Festivalpubliek maakt op deze manier kennis met het oeuvre en het ‘universum’ van deze maker. In De Balie gaat Christiane Jatahy in gesprek met lokale sprekers over de kunst en verhalen die haar artistieke praktijk gevormd hebben.

Waar ligt de grens tussen realiteit en fictie? Wat is macht? Welke structuren sturen de samenleving? Dit zijn vragen die centraal staan in haar werk dat de grensgebieden tussen artistieke disciplines verkent, Ook zoomt ze in op de projecten waarmee ze in het festival aanwezig is.

Associate artist Christiane Jatahy

Christiane Jatahy wordt een 'harde en scherpe waarnemer van de gewelddadige wreedheid van onze wereld' genoemd (juryrapport Gouden Leeuw, Biënnale van Venetië). Ze streeft met haar werk naar verbinding, dialoog en sociale verandering.

Haar artistieke signatuur is een filmische manier van werken op het toneel, waarbij ze camera’s gebruikt om zowel afstand als nabijheid te creëren, en zo ons perspectief te veranderen. Het deel van het festivalprogramma dat in samenspraak met Jatahy is samengesteld, omarmt het eclectische karakter van haar werk. We nodigen allerlei (voornamelijk Braziliaanse) makers uit – van theatermakers en choreografen tot musici en dj’s.

Sommigen zijn vaste samenwerkingspartners van Jatahy, anderen hebben haar denken over kunst en de rol van kunst in de samenleving geïnspireerd. Samen geven zij een intrigerende blik op wat er nu speelt – op het toneel en daarbuiten – in Brazilië en de rest van de wereld. Meer over Christiane Jatahy

Holland Festival – Meet the Associate Artist: Christiane Jatahy

Data
za 8 jun15:00 - 17:00
Locatie
De Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10
1017 RR Amsterdam
toon in Google Maps