Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Tentoonstellingen

Photography Through the Lens of AI

Foam kondigt met veel genoegen het multidimensionale initiatief Photography Through the Lens of AI aan, waarin de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie of ‘Artificial Intelligence’ (AI) in de fotografie worden belicht. AI heeft een grote impact op de wereld van de fotografie en de manier waarop we beelden maken en bekijken. Het initiatief bestaat uit de groepstentoonstelling Missing Mirror en een solotentoonstelling van Paolo Cirio – AI Attacks.

Photography Through the Lens of AI

Data
vr 31 mei10:00 - 18:00
za 1 jun10:00 - 18:00
zo 2 jun10:00 - 18:00
Meer data
Locatie
Foam Fotografiemuseum Amsterdam
Keizersgracht 609
1017 DS Amsterdam
toon in Google Maps

Photography Through the Lens of AI

Sinds de uitvinding van de fotografie in de 19de eeuw, is de technologie van het medium constant geëvolueerd. Beeldmanipulatie is daarmee ook altijd een onderdeel geweest van fotografie, van ingenieuze technieken in de donkere kamer tot de magie van programma’s zoals Photoshop. De meest recente ontwikkeling, AI, maakt het makkelijker dan ooit tevoren om beelden te creëren die verbazingwekkend ‘echt’ lijken, maar in wezen volledig losgekoppeld zijn van de werkelijkheid. In Photography Through the Lens of AI verkent Foam hoe de recente ontwikkelingen op het gebied van AI onze relatie met beelden, onszelf en onze perceptie van de werkelijkheid beïnvloeden. Als fotografiemuseum zet Foam met dit initiatief, langdurig onderzoek naar nieuwe definities van de fotografie voort.

Naast de groepstentoonstelling is er een solotentoonstelling van Paolo Cirio te zien. De tentoonstelling AI Attacks richt zich op de sociale implicaties van AI-systemen, AI-modellen voor machine learning en het gebruik van data. Cirio’s werk biedt inzicht in de manier waarop AI wordt misbruikt door (overheids)instanties. Hij moedigt het grote publiek aan om na te denken over deze ontwikkelingen en biedt een kritisch perspectief op het potentiële machtsmisbruik in de openbare ruimte, met name wat betreft beeld en identiteit. Cirio's werk benadrukt dat de mens AI zelf heeft vormgegeven en deze innovaties heeft geïmplementeerd, vaak zonder zich volledig bewust te zijn van de risico's.

Deze solotentoonstelling bouwt voort op de thematische groepstentoonstelling Missing Mirror en in Cirio’s solotentoonstelling zal nieuw werk in première gaan.

De deelnemende kunstenaars zijn: Akosua Viktoria Adu-Sanyah, Morehshin Allahyari, Igi Lólá Ayedun, Jonas Bendiksen, Alexey Cherkinov, Paolo Cirio, Louisa Clement, Jake Elwes, Joan Fontcuberta, Gregory Eddi Jones, Vishal Kumaraswamy, Clément Lambelet, Juan Manuel Lara, Lynn Hershman Leeson, Maria Mavropoulou, Christopher Meerdo, Tan Chui Mui, Milo Poelman, Pilar Rosado, Miti Ruangkritya, Leda Sadotti, Philip Schütte, Brea Souders, Alexey Yurenev.

Data en tijden

vrijdag 31 mei10:00 - 18:00

Photography Through the Lens of AI

Data
vr 31 mei10:00 - 18:00
za 1 jun10:00 - 18:00
zo 2 jun10:00 - 18:00
Meer data
Locatie
Foam Fotografiemuseum Amsterdam
Keizersgracht 609
1017 DS Amsterdam
toon in Google Maps