Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Tentoonstellingen

Lisa Konno - The Porcelain Body

The Porcelain Body is de eerste museale solotentoonstelling van modeontwerper en kunstenaar Lisa Konno (1992). Voor de tentoonstelling in Museum JAN maakte Konno nieuw werk waarin ze Japans porselein combineert met textiel. Met dit werk reflecteert ze op schoonheidsidealen in zowel Japan als Nederland en stelt ze de vraag: wanneer is een zoektocht naar schoonheid een bevrijdende vorm van zelfexpressie en wanneer slaat het om naar een vorm van onderdrukking? Een verwarrende grens die onderzocht wordt in een video-installatie en een serie objecten die het midden houden tussen kledingstuk en sculptuur.

Lisa Konno - The Porcelain Body

Data
do 22 feb11:00 - 17:00
vr 23 feb11:00 - 17:00
za 24 feb11:00 - 17:00
Meer data
Locatie
Museum JAN
Dorpsstraat 50
1182 JE Amstelveen
toon in Google Maps

Lisa Konno

Lisa Konno is een uitgesproken, interdisciplinaire maker binnen de modevormgeving. Haar werk is kleurrijk, innovatief en opvallend. Culturele identiteit en ambacht zijn 2 belangrijke elementen in haar werk. Ze behandelt moeilijke onderwerpen graag met humor. De afgelopen jaren deed ze dit veel in combinatie met film.

In de documentaire/modefilm 'NOBU, BABA en HENK' worden vaders met een migratieachtergrond gevraagd naar hun levensverhaal terwijl ze kleding dragen geïnspireerd op hun identiteit. Konno experimenteert met een vorm van 'op de persoon ontwerpen', waarmee ze een ander licht werpt op het begrip haute couture.

Haar films waren te zien op de VPRO en BNNVARA en op het IFFR en andere internationale filmfestivals. In 2018 won ze een Dutch Design Award. Haar werk behoort tot de vaste collectie van het Kunstmuseum, Textielmuseum en Centraal Museum Utrecht.

Nieuw werk

In de zomer van 2022 volgde Lisa Konno een residentie in Arita (Japan). Konno, zelf half Nederlands en half Japans, is opgegroeid en opgeleid in Nederland. Het onderzoek in Arita was voor haar dan ook een studie die niet alleen om het materiaal besloeg maar ook om haar eigen identiteit ging. Ze legde daar de basis voor een nieuwe stap in haar werk en een nieuwe collectie die te zien zal zijn tijdens haar eerste museale solotentoonstelling bij Museum JAN.

The Porcelain Body

Wat we mooi vinden lijkt een autonome keuze maar is vrijwel altijd onderhevig aan cultuur, politiek en tijd. Ons verhouden tot het concept schoonheid is zowel benauwend als als bevrijdend.

Voor deze tentoonstelling speelt Konno op een intuïtieve manier met vrouwelijke archetypen uit haar 2 culturen zoals het bruidje, de geisha, de prostitué en de huisvrouw. Hierbij gebruikt ze symbolen zoals het schort, de strik en het wereldberoemde Okame-masker dat in Japan symbool staat voor de perfecte huisvrouw maar zijn oorsprong kent in een uiterst conservatief verhaal. Ze zoekt de clichés op en gaat ermee aan de haal, op zoek naar een eigen esthetiek die tot uiting komt in een video-installatie en een serie objecten die het midden houden tussen kledingstuk en sculptuur.

Data en tijden

donderdag 22 februari11:00 - 17:00
vrijdag 23 februari11:00 - 17:00
zaterdag 24 februari11:00 - 17:00

Lisa Konno - The Porcelain Body

Data
do 22 feb11:00 - 17:00
vr 23 feb11:00 - 17:00
za 24 feb11:00 - 17:00
Meer data
Locatie
Museum JAN
Dorpsstraat 50
1182 JE Amstelveen
toon in Google Maps