Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Tentoonstellingen

Holland Festival – INK en Untitled (SMILE) – Monika Mamzeta

Twee kunstwerken (video en foto) waarin pijn verandert in bevrijding, en lichtheid in contrast staat met de kracht van het lichaam. Deze installatie is onderdeel van het Holland Festival en te zien theater Frascati.

Gratis entree

Holland Festival – INK en Untitled (SMILE) – Monika Mamzeta

Data
vr 7 jun19:00 - 22:00
za 8 jun19:00 - 22:00
zo 9 jun19:00 - 22:00
Meer data
Locatie
Frascati
Nes 63
1012 KD Amsterdam
toon in Google Maps

INK

Monika's familie leeft al generaties lang met kanker.  In 2015 onderging zij zelf een borstamputatie. Een paar jaar later, in 2020, kondigde ze een internationale wedstrijd aan, ‘Itsy-bitsy CANCER... leaves you with a SCAR’, voor een tatoeageontwerp voor de gereconstrueerde borst van de kunstenaar. Uit tientallen inzendingen werd het project van Maria Czarnecka geselecteerd, toen studente aan de Academie voor Schone Kunsten in Warschau. INK laat het zetten van deze tatoeage zien. 

INK (2021) is een radicalere versie van eerdere acties waarbij Mamzeta een markeerstift gebruikte om markeringen op haar lichaam aan te brengen. De uitwasbare marker wordt nu vervangen door de permanente inkt van de tatoeëerder. Het tatoeëren wordt zo een ritueel dat pijn overwint en vreugde en bevrijding brengt.

Untitled (Smile)

Deze macrofoto's maken deel uit van een serie werken waarin de kunstenaar beelden van lichaamsdelen combineert met markeringen. Een litteken op de buik van een vrouw is een grafisch spoor na een wond. Maar met twee pennenstippen vormt het een glimlach. De lichtheid van het beeld contrasteert met de veerkracht en kracht van een lichaam dat pijn heeft geleden. Zo wordt een statisch beeld een speels gebaar van het omarmen van het leven in al zijn facetten.  

‘Ons lichaam is een objectieve indicator van de veranderingen die we ervaren. Het registreert tijd en geschiedenis, niet alleen van ons eigen leven, maar ook van het genotype dat we erven en waartoe we op de een of andere manier veroordeeld zijn. Monika Mamzeta laat ons zien dat het lichaam een stem op kan eisen en dat deze stem ook moet worden gegeven. 

Mamzeta's werk is gebaseerd op een diepgaande analyse van hoe onze lichamelijkheid ervaring registreert en het potentieel ervan om haar geschiedenis en uniciteit te manifesteren en taboes te doorbreken.’ - Agnieszka Wach

NB: De genoemde start en eindtijden zijn een indicatie en kunnen afwijken, kijk op de website voor de laatste wijzigingen van de tijden.

Data en tijden

vrijdag 7 juni19:00 - 22:00
zaterdag 8 juni19:00 - 22:00
zondag 9 juni19:00 - 22:00
Gratis entree

Holland Festival – INK en Untitled (SMILE) – Monika Mamzeta

Data
vr 7 jun19:00 - 22:00
za 8 jun19:00 - 22:00
zo 9 jun19:00 - 22:00
Meer data
Locatie
Frascati
Nes 63
1012 KD Amsterdam
toon in Google Maps