Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Tentoonstellingen

Frans Hals in het Rijksmuseum

Uitzonderlijk vernieuwend, vermakelijk en vol lef: Frans Hals was een van de meest bepalende schilders van de 17de eeuw. Zijn eigenzinnige, losse schilderstijl werd zo invloedrijk dat je bijna zou vergeten dat hij hier de grondlegger van was.

Frans Hals in het Rijksmuseum

Data
vr 19 apr09:00 - 17:00
za 20 apr09:00 - 17:00
zo 21 apr09:00 - 17:00
Meer data
Locatie
Rijksmuseum
Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam
toon in Google Maps

De werken van Hals voor het eerst te zien in Amsterdam

Ontdek de streken van Frans Hals in een unieke tentoonstelling met zo’n vijftig werken uit (inter)nationale topcollecties. Deels uit de eigen collectie van het Rijksmuseum (zoals De vrolijke drinker en Portret van een stel) en deels dankzij bijzondere bruiklenen, waar we uiterst dankbaar voor zijn.

Zo is de De lachende cavalier uit de Wallace Collection in Londen te zien, een werk dat normaal nooit reist, maar ook Catharina Hooft met haar min en Malle Babbe (Gemäldegalerie, Berlin), Familie in een landschap (Museo Thyssen-Bornemisza, Madrid) en Jonge vrouw met een uitstalling van groente en fruit (Privécollectie Bridgenorth).

Nog een primeur: twee groepsportretten, het Feestmaal van de officieren van de Sint-Jorisschutterij uit 1616 en 1627, verlaten voor het eerst ooit de stad Haarlem.

Wie was Frans Hals

Frans Hals werd in 1582 in Antwerpen geboren als zoon van een wever. In 1585 vluchtte het gezin voor de Spanjaarden en kwam terecht in Haarlem. Daar werd Frans opgeleid door schilder Karel van Mander.

In 1610 werd hij lid van het Haarlemse schilder gilde en zelfstandig kunstschilder met leerlingen en assistenten, onder wie Judith Leyster. Frans Hals werd beroemd, bewonderd en soms verguisd om zijn 'ruwe stijl'. Hij schilderde vooral portretten, maar maakte ook meesterlijke schuttersstukken. Frans Hals stierf in 1666 en ligt begraven in de Grote Kerk in Haarlem.

Ongekende bewegelijkheid

De topstukken op de tentoonstelling maken duidelijk dat Frans Hals zich ten doel stelde zo overtuigend mogelijk een levend - en dus bewegend - mens weer te geven. Hij ging daarbij weloverwogen en met lef op zoek naar een eigen stijl die volstrekt origineel was binnen de Nederlandse 17de-eeuwse schilderkunst.

Hals koos voor de snelle penseeltoets die zijn geportretteerden een ongekende beweeglijkheid gaf. In de tentoonstelling wordt ook ingegaan op de identiteit van de afgebeelde personen en hun de leefwereld, waardoor zij nog meer tot leven komen.

Zo moet Malle Babbe een bekend figuur in de straten van Haarlem zijn geweest en was zijn Peeckelhaering vermoedelijk een Engelse acteur die met een toneelgezelschap door Nederland toerde. Meer weten en kaarten kopen ga naar de website voor alle informatie.

Informatie voor city card houders

Er is geen toeslag voor de Frans Hals tentoonstelling voor city card houders. Wel is het belangrijk vooraf een tijdslot te boeken en te kiezen voor de optie inclusief de Frans Hals tentoonstelling.

Data en tijden

vrijdag 19 april09:00 - 17:00
zaterdag 20 april09:00 - 17:00
zondag 21 april09:00 - 17:00

Frans Hals in het Rijksmuseum

Data
vr 19 apr09:00 - 17:00
za 20 apr09:00 - 17:00
zo 21 apr09:00 - 17:00
Meer data
Locatie
Rijksmuseum
Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam
toon in Google Maps