Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Concerten

Evan Bogerd - Anton Bruckner - Een leven met het orgel

Evan Bogerd brengt op zaterdag 25 mei in de Westerkerk te Amsterdam een ode aan Anton Bruckner als organist. Ondanks dat Bruckner nauwelijks iets schreef voor zijn geliefde instrument had hij een grote reputatie als organist. Vooral zijn improvisatiekunst werd internationaal alom geroemd.

Evan Bogerd - Anton Bruckner - Een leven met het orgel

Data
za 25 mei15:00 - 16:15
Locatie
Westerkerk Amsterdam
Prinsengracht 281
1016 GW Amsterdam
toon in Google Maps

Anton Bruckner - Een leven met Orgel

Op dit bijzondere themaconcert brengt Evan Bogerd een gevarieerd Brucknerprogramma met een mix van arrangementen, improvisaties op Bruckners eigen thema's en een klein origineel orgelwerk.

Centraal staat een deel uit Bruckners 5e symphonie wat wonderbaarlijk goed te vertalen valt naar het orgel. Aan het slot klinkt het Symphonisches Präludium in een arrangement van Bogerd. Een werk waarvan niet duidelijk is of het van Bruckner of van Mahler is. Wat het ook is, het is ofwel een aandenken aan Bruckners docentschap of toch 'gewoon' een Brucknerwerk.

Het monumentale Duyschot orgel en de geweldige akoestiek van de Westerkerk lenen zich uitstekend voor het romantische werk van Bruckner.

Ontdek Bruckners liefde voor het orgel in de prachtige Westerkerk!

Kaarten: €12,50 / €15,-, tot 16 jaar gratis

Programma

Perger Präludium in C-Dur f��r Orgel, WAB 129

Improvisation on ‘Kremsmünster thema’s‘ (1884)

Twee arrangementen van vroege orkestwerken (1862)

1. Marsch in d-Moll, WAB 96

2. Andante in e-Moll, WAB 97

Uit: Drei Orchesterstücke (1862)

Arr. Erwin Horn

Improvisation on ‘Improvisationskizze Bad Ischl’ (1890)

Schetsen voor Bruckner’s improvisaties tijdens het huwelijk van Keizersdochter Marie Valerie en Franz Salvator in de Hofpfarrkirche te Bad Ischl.

Uit 5. Symphony B-Dur, WAB 105:

I. Adagio-Allegro

Arr. Eberhard Klotz

Improvisation on Fugenthema’s

Symphonisches Präludium, WAB 332 (1876)

Arr. Evan Bogerd

Gevonden in het nalatenschap van Rudolf Krzyzanowski, leerling van Bruckner. De laatste bladzijde vermeldt: ‘Von Anton Brückner’. Het is de vraag of het van Bruckner is of van een van zijn studenten. Het werk kan ook beschouwd worden als een vroeg werk van Bruckner’s leerling Gustav Mahler, wellicht als compositieopdracht van Bruckner.

Evan Bogerd

Evan Bogerd is een veelgevraagd concertorganist in binnen- en buitenland. Hij werd voorbereid op zijn orgelstudie door Herman van Vliet te Amersfoort. Daarna studeerde hij bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Zijn master sloot hij af met een 10 voor het eindrecital.

Door de jaren heen won Evan diverse prijzen waaronder de 1e prijs op het internationale ‘Anton Bruckner’ Improvisatieconcours te Linz en tweemaal de 1e prijs op het Nationaal Improvisatieconcours te Dordrecht.

Evan Bogerd is gedreven om het orgel te promoten voor een breed publiek. Zijn antenne voor het vertolken van romantische werken leverde veel positieve kritieken op in de pers. Evan Bogerd is sinds 1 januari 2020 als cantor-organist verbonden aan de Westerkerk te Amsterdam.

Evan Bogerd - Anton Bruckner - Een leven met het orgel

Data
za 25 mei15:00 - 16:15
Locatie
Westerkerk Amsterdam
Prinsengracht 281
1016 GW Amsterdam
toon in Google Maps