Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Theater en podiumkunsten

Documentaire & programma: Stemmen van naoorlogse generaties

De documentaire ’Stemmen van naoorlogse generaties: hoe oorlog en koloniaal verleden doorwerken’ geeft aan de hand van interviews een stem aan naoorlogse generaties uit voormalig Nederlands-Indië. De makers Simone Berger en Armando Ello - beiden met Indische roots – geven een inleiding en gaan in gesprek met publiek. Esmay Usmany en Erwin van Ligten verzorgen de muzikale omlijsting.

Documentaire & programma: Stemmen van naoorlogse generaties

Data
wo 14 aug19:15 - 21:30
Locatie
OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam)
Oosterdokskade 143
1011 DL Amsterdam
Toon in Google Maps

Hoe oorlog en kolonialisme doorwerken

Simone Berger en Armando Ello gingen voor hun film op zoek naar de overdracht van (oorlogs)trauma’s van de eerste tot en met de derde generatie mensen met een Indische of Molukse achtergrond. Diverse aspecten van de doorwerking van de Indische en koloniale invloeden, twee oorlogen en de migratie komen aan bod.

Reggie Baay, Marion Bloem, Adriaan van Dis, Dido Michielsen en Sylvia Pessireron verwerkten hun familiegeschiedenis in hun oeuvre en kijken hierop terug. Vier anderen van de derde generatie gebruiken hun familiegeschiedenis op artistieke of professionele wijze in hun dagelijkse werk: Robin Block, Cheroney Pelupessy, Inez Schelfhout en Esmay Usmany. Zij geven een nieuwe vorm aan hun bewogen erfenis en aan de toekomst van het herdenken. De documentaire laat op een beeldende manier zien hoe het verleden impact kan hebben bij mensen met ‘roots’ in voormalig Nederlands-Indië. De interviews zijn aangevuld met 2D-animaties, artistieke clips en gesprekken met traumaspecialisten.

Introductie en nagesprek

Tijdens de filmvertoningen verzorgen Simone Berger (schrijver) en Armando Ello (fotograaf en filmer) een introductie; na de film gaan zij in gesprek met bezoekers. Hun boek ‘De lange reis van de Poesaka - Indische tastbare herinneringen’ (2019) met ruim 30 verhalen van Indische, Molukse en Chinees-Indische Nederlanders vormde de basis voor twee educatieve documentaires, twee lespakketten voor het voortgezet onderwijs en foto- exposities.

Het nagesprek zal gemodereerd worden door Sylvia Dornseiffer. Esmay Usmany en Erwin van Ligten zorgen voor de muziek. Na afloop zijn er Indische snacks in de foyer. De foto-expositie ‘Leven met oorlog - Van overleven naar leven’ die Berger en Ello maakten, is in juli en augustus te zien in de fotogalerij van OBA Oosterdok.

Documentaire & programma: Stemmen van naoorlogse generaties

Data
wo 14 aug19:15 - 21:30
Locatie
OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam)
Oosterdokskade 143
1011 DL Amsterdam
Toon in Google Maps