Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Theater en podiumkunsten

De Makerij in NEMO Science Museum

Wat heeft een schaatspak met een haai te maken? En een trein met een ijsvogel? Ontdek het in de Makerij van NEMO.

De Makerij in NEMO Science Museum

Data
zo 14 jul10:00 - 17:30
ma 15 jul10:00 - 17:30
di 16 jul10:00 - 17:30
Meer data
Locatie
NEMO Science Museum
Oosterdok 2
1011 VX Amsterdam
Toon in Google Maps

Natuurlijke uitvinders

Veel planten en dieren hebben door miljoenen jaren van evolutie unieke kwaliteiten en slimme trucs ontwikkeld. Onderzoekers en ontwerpers laten zich graag inspireren door de natuur om uitvindingen te doen of problemen op te lossen. Ontdek in de interactieve opstelling Natuurlijke uitvinders welke uitvinding op welk dier of plant is geïnspireerd. 

Patronen maken

In de natuur komen allerlei patronen voor. Deze mysterieuze, repeterende en oneindig complexe wiskundige patronen zijn overal in de natuur en in onszelf terug te vinden. De strepen van een zebra, de nerven van bladeren, bloemkolen, schelpen. In deze workshop kun je zelf aan de slag met kubussen, cirkels en stippen om zo een eigen patroon te maken. Ook kun je Palago spelen, een strategisch spel waarbij je de ander moeten verslaan door als eerste een vloeiend patroon te leggen. 

Experimenteer met geluidseffecten

Met alledaagse voorwerpen worden bij films en tv-series veel geluiden uit de natuur nagebootst. Zo wordt het geluid van een knakkende selderij gebruikt bij een botbreuk. In de Makerij kun je zélf met alledaagse spullen natuurgeluiden maken bij een korte film. Een vliegende vogel klinkt bijvoorbeeld net als... wapperende handschoenen! En met een gootsteenontstopper kun je het geluid van een galopperend paard nabootsen.  

Race met een houten figuur

Als jij loopt, val je eigenlijk voorover en slinger je precies op het juiste moment je been naar voren zodat je niet echt valt. Ontwerpers gebruiken dit principe om eenvoudige looprobots te maken. De houten figuren in de Makerij lopen ook op deze manier. Speel met balans en zwaartekracht om de figuren zo snel mogelijk een helling af te laten lopen.

Speciaal voor meertalige families

Voor meertalige families biedt NEMO Science Museum bij de Makerij instructies in 8 verschillende talen. Naast Nederlands en Engels, zijn de instructies ook te lezen in het Duits, Frans, Turks, Oekraïens, Italiaans en Spaans. 

Om participatie van meertalige kinderen en hun families op het gebied van wetenschap en techniek te bevorderen, werkt NEMO samen met onder andere Universiteit Utrecht aan het onderzoeksproject Multi-STEM. Lees er hier meer over

Data en tijden

zondag 14 juli10:00 - 17:30
maandag 15 juli10:00 - 17:30
dinsdag 16 juli10:00 - 17:30

De Makerij in NEMO Science Museum

Data
zo 14 jul10:00 - 17:30
ma 15 jul10:00 - 17:30
di 16 jul10:00 - 17:30
Meer data
Locatie
NEMO Science Museum
Oosterdok 2
1011 VX Amsterdam
Toon in Google Maps