Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Tentoonstellingen

Lonneke van der Palen

Ontdek het verrassende werk van fotografe Lonneke van der Palen in Museum Jan. Haar foto's laten alledaagse objecten op een unieke manier tot leven komen. Een selectie van meer dan tien jaar werk wordt gepresenteerd, met onverwachte verbindingen en een speelse esthetiek.

Lonneke van der Palen

Data
zo 23 jun11:00 - 17:00
ma 24 jun11:00 - 17:00
di 25 jun11:00 - 17:00
Meer data
Locatie
Museum JAN
Dorpsstraat 50
1182 JE Amstelveen
Toon in Google Maps
Contact

Alledaagse objecten in de hoofdrol

In de foto's van Lonneke van der Palen (1985) zijn alledaagse objecten de hoofdrolspelers: van een bestekhouder, een onrijpe paprika en een wasknijper tot een fles zonnebrandcrème of lichaamsdelen in close-up. Haar foto's wortelen in de werkelijkheid, maar zijn nooit documentair. 

Lonneke van der Palen heeft een selectie gemaakt uit ruim tien jaar werk, vaak in serie gemaakt of met terugkerende thema's. Zo fotografeerde ze talloze objecten letterlijk van twee kanten: bij het creëren van de exact juiste positionering deed ze dat ook diametraal van de andere kant. Samen vormen die twee beelden als het ware een driedimensionaal beeld. Of neem de serie Please Sit on Me, van die ordinaire witte plastic tuinstoelen die ze op verschillende plekken van in de wereld fotografeerde. Ze bracht deze stoelen zo in beeld dat het bij personages worden - die soms een langer leven hebben dan wij mensen. Andere objecten krijgen door haar benadering juist een dromerige, poëtische uitstraling, zoals de jerrycans die ze voortdurend tegen het lijf loopt en vervolgens besluit te fotograferen. En het stapeltje stenen op een knie, ontstaan uit verveling, krijgt weer een decoratieve, bijna abstracte kwaliteit.

Onverwachte verbindingen

Al staat elk beeld op zichzelf, Van der Palen voegt in de tentoonstelling extra betekenis toe door te spelen met verrassende combinaties op de muur en daar nieuwe titels bij te bedenken. Zoals ze zelf vaak associatief te werk gaat met de voorhanden middelen, zo presenteert ze haar beelden ook in de tentoonstelling. Door oud en nieuw werk, vastgelegd in de studio of op locatie, naast elkaar te presenteren ontstaan intrigerende en onverwachte verbindingen. Niet alleen voor de kunstenaar zelf maar ook voor de bezoeker: iedereen heeft zijn eigen associaties, maakt zijn eigen verhalen.

Lonneke van der Palen

Lonneke van der Palen studeerde in 2011 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Sinds haar afstuderen combineert ze haar vrije werk met werken in opdracht. In de afgelopen jaren was haar werk onder andere te zien in het Stedelijk Museum Schiedam, Nederlands Fotomuseum en Unseen Amsterdam en fotografeerde ze onder andere voor modehuizen zoals Maison Margiela, Chloé en Paco Rabanne. Daarnaast droeg Van der Palen bij aan verschillende internationale tijdschriften, waaronder Le Monde d'Hermès, Numero en Wallpaper*. In juni verschijnt haar eerste publicatie Lemons Gazing at Mount Etna, in samenwerking met ontwerpbureau Our Polite Society en uitgeverij Free Pony Press, die meteen heel bijzonder belooft te worden.

Data en tijden

zaterdag 22 juni11:00 - 17:00
zondag 23 juni11:00 - 17:00
maandag 24 juni11:00 - 17:00

Lonneke van der Palen

Data
zo 23 jun11:00 - 17:00
ma 24 jun11:00 - 17:00
di 25 jun11:00 - 17:00
Meer data
Locatie
Museum JAN
Dorpsstraat 50
1182 JE Amstelveen
Toon in Google Maps
Contact