Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Concerten

Opo Strey

'Opo Strey' is een muzikaal onderzoeksprogramma dat de aandacht vestigt op (bijna) vergeten strijdliederen uit de slavernijperiode en nieuwe nummers die deze periode verkennen. Ze willen begrijpen welke muzikale schatten de inheemse en mensen die tot slaaf zijn gemaakt, aan ons hebben nagelaten, en hoe we deze erfenis kunnen behouden voor toekomstige generaties. Dit project is een eerbetoon aan hun waardevolle bijdragen aan hun cultureel erfgoed.

Opo Strey

Data
za 17 aug20:00 - 22:00
Locatie
Tolhuistuin
IJpromenade 2
1031 KT Amsterdam
Toon in Google Maps

Optredens, dansvoorstellingen en spoken word

Tijdens het muzikale onderzoeksprogramma gaan ze in gesprek met ervaren artiesten en kenners die hun verhalen delen met het publiek. Hierbij kijken ze naar Suriname (plantages, inheemse gemeenschappen, marrons), de Antillen en Indonesië. Samen met hen verkennen we de boeiende geschiedenis van muziekstijlen zoals Tambú, Sambura, Apinti en de betekenis van verborgen boodschappen in liedjes, specifieke ritmes en karakteristieke instrumenten. Ze staan ook stil bij de strijd tegen culturele onderdrukking tijdens de koloniale periode en bespreken hoe muziek en cultuur ondanks alles zijn blijven voortbestaan.

Tijdens het evenement worden deze interessante gesprekken afgewisseld met boeiende muzikale optredens, dansvoorstellingen en spoken word.

Dit initiatief is een samenwerking tussen Nadia Tilon, Afrogrooves en Arts of Resistance.

Afrogrooves

Afrogrooves is een hechte familie van muzikanten uit de hele wereld, gevestigd in Amsterdam, met een gedeelde liefde voor Afrobeat. Dit collectief is een smeltkroes, met een gemeenschappelijke passie voor het combineren van West-Afrikaanse muziek met de klanken van funk, jazz en latin.

Afrogrooves begon in 2018 als een informele jamsessie. Het onderscheidde zich al snel als een van de meer unieke en drukbezochte sessies in de drukke Amsterdamse scene vanwege de grote 8-persoons sterke huisband, vol strakke blazerslijnen en zware percussiebreaks.

De kernleden van het Afrogrooves-collectief hebben een gezamenlijk repertoire ontwikkeld van dansbare, energieke hits van bands als Fela Kuti's Afrika 70, Antibalas en Bixiga 70, die ze combineren met invloeden uit de diverse muziekscene van Amsterdam en er een eigen richting aan geven. Ze zijn een welkome aanvulling op elk feest. Ze hebben gespeeld op festivals als Kwaku Festival, ADE, Ruigoord Landjuweel, Hemeltjelief, Copacobana Festival (België) en in zalen als de Melkweg en Pakhuis de Zwijger. Ze hebben ook opgetreden in samenwerking met wereldberoemde gastartiesten als Moussa Cissokho, Kiala Nzavotunga en Lowkey.

Arts of Resistance

Arts of Resistance is een coalitie van organisaties die kunst gebruiken om sociale en politieke verandering te inspireren. Door middel van muziek, film, poëzie, dans en meer willen we een levendige gemeenschap opbouwen van kunstenaars en sociale bewegingen die elkaar versterken.

Door de geschiedenis heen is kunst een drijvende kracht geweest achter enkele van de meest productieve sociale bewegingen. De huidige populaire cultuur scheidt kunst grotendeels van activisme, maar veel kunstenaars blijven werken creëren die het bewustzijn over onrechtvaardigheden wereldwijd vergroten.

De coalitie ondersteunt verzetskunsten door revolutionaire kunstenaars en activisten in Nederland en daarbuiten onderdak te bieden, te trainen en met elkaar in contact te brengen. Door hen, en iedereen daartussenin, te verenigen, willen ze het gemeenschappelijke doel bereiken: het creëren van een rechtvaardigere toekomst.

Nadia Tilon

Nadia Tilon is sociaal pedagoog, journalist, acteur en zangeres. Kort na de start van haar studie begon ze met acteren voor het Losontheater en zette dit voort bij de opvolger Toneelgroep Makandra. Nadia trad tot begin jaren ‘90 regelmatig op bij demonstraties, acties, manifestaties, straatfestivals en bijeenkomsten. Ook is zij betrokken bij de film ‘Oema foe Sranan’, zowel bij het maken van originele film als bij de huidige heruitgave. De vele vragen over de soundtrack brachten Nadia er toe om de 3-delige podcast serie ‘Surinaamse Strijdliederen Jaren 70’ te maken.

Opo Strey

Data
za 17 aug20:00 - 22:00
Locatie
Tolhuistuin
IJpromenade 2
1031 KT Amsterdam
Toon in Google Maps